Американци изводе посматрачке летове над територијом Русије

СВЕ У ОКВИРУ СПОРАЗУМА О ОТВОРЕНОМ НЕБУ ПОТПИСАНОГ 1992.

ОС-135B

  • Амерички извиђачки авион ОС-135 не носи било какво оружје. Опрема која се налази на авиону и састоји се од аерофотоапаратуре, проверена је уз учешће руских експерата

         ВОЈНИ инспектори САД обављају посматрачке летове изнад територије Русије у оквиру Споразума о отвореном небу, саопштило је представник управе за информисање и информације Министарства одбране Русије.

         - У периоду од 29. фебруара до 3 марта, представници САД ће из америчког извиђачког  авиона ОС-135B, изводити посматрачке летове изнад територије РФ - рекао је представник војног министарства.

         Он је прецизирао да ће авион ОС-135B полетати са аеродрома у Хабарвску и да је све усаглашено са руским војним стручњацима.

         Авион не носи било какво оружје. Опрема која се налази на авиону и састоји се од аерофотоапаратуре, проверена је уз учешће руских експерата.

         - Читаво време наши стручњаци прате како америчке колеге поштују споразум о примени техничких средстава за надгледање - рекао је представник Минисарства одбране РФ.

         Споразум о отвореном небу утврђен је 24. марта 1992. године у Хелсинкију, а потписало га је 27 земаља - учесница конференције ОЕБС-а. Циљ споразума је јачање поверења између држава путем усавршавања механизама контроле војне делатности и поштовањем важећих споразума у области контроле наоружања.

         Споразум претпоставља режим отвореног неба чији је циљ да се његовим учесницима обезбеди прелет територија у земљама потписницама. Овај споразум је до данас потписало 34 земље. Русија га је је ратификовала 26. маја 2001. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари