ЧУРКИН: Запад не дозвољава да истрага ЕУЛЕКС-а буде под контролом УН

РУСИЈА ВЕОМА ЗАБРИНУТА ШТО УН НИШТА НЕ ПРЕДУЗИМАЈУ ПОВОДОМ ИЗВЕШТАЈА ДИКА МАРТИЈА

  • Ми не разумемо зашто наше западне колеге у Савету безбедности одбијају да се утврди да ли је истрага, коју тренутно на Косову спроводи ЕУЛЕКС, заиста уверљива и да ли се чини све да починиоци буду пронађени, изјавио представник РФ у УН Виталиј Чуркин у интервјуу за телевизију Раша Тудеј
  • Русија је уверена да механизам ЕУЛЕКС-а није довољан за правилну истрагу, за заштиту сведока, а ни за извештавање Савету безбедности УН
  • Забринути смо, рекао је он, да би се могло догодити да резултат рада ЕУЛЕКС-а , после пет или шест година буде саопштење да нису били у стању да открију било шта, да су сведоци или умрли или били убијени током процеса

        ЊУЈОРК, (ФоНет) - Стални представник Русије при Уједињеним нацијама (УН) Виталиј Чуркин изјавио је да је за Русију веома узнемирујуће то што УН још ништа не предузимају поводом извештаја Савета Европе о трговини људским органима на Косову, за које се терети некадашња Ослободилачка војска Косова, уз оцену да постоји отпор међу чланицама Запада.

        То је веома узнемирујуће за нас, рекао је Чуркин упитан зашто је потребно толико времена да УН започну истрагу и шта би додатни докази могли да открију.

        Ми не разумемо зашто наше западне колеге у Савету безбедности одбијају да се утврди да ли је истрага, коју тренутно на Косову спроводи ЕУЛЕКС, заиста уверљива и да ли се чини све да починиоци буду пронађени, рекао је Чуркин у интервјуу за Раша Тудеј.

        Он је подсетио да је делегација Србије, заједно са руском делегацијом, саставила једноставан нацрт резолуције, којим се захтева оснивање канцеларије специјалног представника Генералног секретара УН, која ће пратити рад ЕУЛЕКС-а и утврдити да су сведоци добро заштићени.

        Према речима Чуркина, делегација Русије уверена је да механизам ЕУЛЕКС-а није довољан за правилну истрагу, за заштиту сведока, као ни за извештавање Савету безбедности.

        Забринути смо, рекао је он, да би се могло догодити да ЕУЛЕКС као резултат рада, после пет или шест година објави да нису били у стању да открију било шта, да су сведоци или умрли или су били убијени током процеса.

        „Не желимо да овај нечувени злочин заврши под тепихом. Али, из неког разлога, постоји отпор наших западних колега да се ова истрага обавља правилно“, поручио је амбасадор Русије у УН.

        Али, очекујем да ћемо у 2012. наставити да радимо са делегацијом Србије и надам се да ће та резолуција на крају бити усвојена, како бисмо били сигурни да тај злочин неће бити поново заборављен, закључио је Чуркин.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари