Гласање за закон о „страним агентима“: 374 „за“, уз само три гласа против

РУСКА ДРЖАВНА ДУМА УТВРДИЛА ПРАВИЛА ЗА ДЕЛОВАЊЕ НВО

КОЈЕ СЕ ФИНАНСИРАЈУ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

Дума Русије

        ДРЖАВНА Дума Русије усвојила је после завршне расправе предлог закона о додели статуса „страни агент“ за невладине непрофитне организације које делују у политичкој сфери а добијају финансијска средства из иностранства.  

        За закон је гласало 374 депутата из Јединствене Русије, КПРФ и ЛДПР, а само су три депутата (посланика) била против, уз једног уздржаног. Социјалисти - Праведна Русија - нису учествовали у гласању. 

        Законом су „страни агенти“ у Русији сада обавезани да свој статус прикажу при публикацијама материјала и уколико их објављују у стредствима јавног информисања и интернету.

        Уколико не буду поштовале захтеве из новог закона, за прве људе НВО „страних агената“, предвиђена је и кривична одговорност.

        Закон ће ступити на снагу 120 дана после званичног објављивања.

        У међувремену се прочуло да ће најстарија организација за заштиту људских права - Московски Хелсиншки одбор - одбити даљу финансијску помоћ из иностранства. Међутим, због тога ће морати да укине пројекте и смањи број запослених сарадника, изјавила је председница Московског Хелсиншког одбора Људмила Алексејева.

        Наводно ће сама Алексејева и још два човека радити бесплатно. Остали ће морати да траже нови посао.  

        После ступања на снагу закона, све сличне организације постаће сиромашне јер руска држава и бизнис нерадо дају новац сличним НВО, проценила је Алексејева.  

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари