Из Вашингтона покушао да се заклони иза Путина

Министар финансија Кудрин прва жртва велике рокаде Путин-Медведев

  • Кудрин одлази као протагониста либерализма који више не пролази и симбол политике која стоји на путу нужне нове индустријализације Русије

      МОСКВА, - Министар финансија и потпредседник руске владе, Алексеј Кудрин, неће више обављати ту функцију, после јавне свађе са председником Русије Дмитријем Медведевим.

      Отишао високи чиновник, рекло би се – ништа необично. Међутим, није баш тако. Не само зато што је Курдин био један од најнепопуларнијих либерала у руској влади. Индикативан је и начин на који је Медведев „помогао“ да Кудрин оде.

      Сад већ бивши министар финансија – осећајући се, на неки начин, међу својим – изјавио је у Вашингтону (после велике рокаде Путин-Медведев која овог другог ускоро доводи на чело руске владе) да себе не види у његовом будућем кабинету. Због размимоилажења поводом државних улагања у војну индустрију и модернизацију руских оружаних снага.

      Медведев је, на ово, одреаговао (не)очекивано оштро: затражио је да Кудрин у току дана коригује сопствену позицију или да поднесе оставку. А кад је екс-министар покушао да се заклони иза Владимира Путина (рекао је пре одлуке мора да се са њим посаветује), Медведев је – нема сумње, у договору са Путином, а само користећи своја уставна облашћења – потписао указ о његовом смењивању!

      "Председник је потписао указ о смени заменика премијера и министра финансија", рекла је вечерас представница за штампу Медведева Наталија Тимакова.

      Кудрин је, с друге стране, новинарима рекао да није разрешен дужности, већ да је поднео оставку.

      Кудрин је министар финасија био од 2000. године.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари