БАЈАТОВИЋ: Остало је да се изаберу извођачи радова, а Јужни ток ће се градити две године

„СРПСКА ДЕОНИЦА“ МАГИСТРАЛНОГ ГАСОВОДА

КОШТАЋЕ МИЛИЈАРДУ И 925 МИЛИОНА ЕВРА

Душан Бајатовић

  • Следи расписивање тендера, а настојаће се да буду ангажоване руске и српске фирме
  • По једном градилишту биће ангажовано око 4.000 људи, уз учешће руских и западних банака у финансирању

         ИЗВРШНИ директор Јужног тока кроз Србију Душан Бајатовић изјавио је данас да је све спремно за почетак радова на том гасоводу који ће се градити око две године и да је вредност тог пројекта, према најновијим проценама, милијарду и 925 милиона евра.

         Бајатовић је, гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк, рекао да је преостало да се распише тендер и да буде изабран извођач, за шта су остале само две или три седмице времена.

         Бајатовић је најавио да ће конкурс за извођача радова бити расписан чим буде готов тендер, „што пре то боље“, односно до половине децембра.

         „Завршен је идејни пројекат, сутра или прекосутра биће завршена ревизија главног пројекта“, рекао је Бајатовић који очекује да ће данас бити добијена локацијска дозвола, а вероватно у петак и грађевинска дозвола за почетак радова.

         Он је истакао да је технички део тендера завршен и да ће ускоро бити готов и општи део тендера, а да ће се настојати да буду ангажоване српске и руске фирме.

         Бајатовић је најавио ангажовање домаћих фирми на градњи приступних путева, енергетског снабдевања, кракова према Хрватској и БиХ, да ће по једном градилишту бити ангажовано око 4.000 људи, као и учешће руских и западних банака у финансирању.

         Бајатовић, који је и генерални директор „Србијагаса“, рекао је да ће гас бити нешто јевтинији за домаће тржиште, због краћег транспорта и мањих трошкова, али да је гас ипак берзанска роба. Директор „Србијагаса“ најавио да ће гас коштати у зависности од његове могуће набавке на берзи и додао да, изузимајући Румунију, Србија и даље има најјевтинији гас у Европи.

         Бајатовић је рекао да између њега и министарке енергетике, развоја и заштите животне средине Зоране Михајловић постоји суштински разлика око реструктурирања „Србијагаса“, односно концепта реорганизације тог предузећа. Он је објаснио да би, према концепту Министарства, требало да се обави власничко раздвајање, што би значило да све енергетске делатности, као што су транспорт или дистрибуција, буду потпуно посебне.

         Он је рекао да тај модел нигде није успео и да се у „Србијагасу“ залажу да то предузеће остане холдинг компанија. Бајатовић се изјаснио да буде обављено „правно раздвајање по енергетским делатностима, али које ће имати једну капу, за сада државну“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари