БАЈАТОВИЋ: Почетком 2014. имаћемо 500 милиона евра за градњу Јужног тока

РАДОВИ ЋЕ СЕ ИЗВОДИТИ У ЧЕТИРИ ЛОТА: ЗАЈЕЧАР-ПАРАЋИН,

ПАРАЋИН-СМЕДЕРЕВО, КОВИН-ВРБАС И ВРБАС-БАЧКИ БРЕГ

Душан Бајатовић

  • Бајатовић је рекао да је новац за почетак градње гасовода обезбеђен кредитом од 75 милиона евра који је заснован на државној гаранцији, а да ће Руси уложити још толико. „Србијагас“од следеће године од „Гаспрома“ очекује кредит какав је добила Бугарска, од око 175 милиона евра, тако да ће у фебруару-марту идуће године за почетак радова бити обезбеђено 500 милиона евра
  • Бајатовић је поновио да се руска страна неће мешати у реструктуирање Србијагаса, али да и она подржава предлог да Србијагас буде холдинг компанија. „Неће бити власничког раздвајања, за разлику од предлога министарства енергетике. Биће правно раздвајање да тако чинимо пословање транспарентним“, нагласио је Бајатовић

        ДИРЕКТОР „Србијагаса“ Душан Бајатовић изјавио је данас да је пројекат за почетак изградње гасовода Јужни ток кроз Србију завршен и да је обезбеђен новац за почетак радова.

        Он је, гостујући на РТС-у, рекао да је у току ревизија главног пројекта и да се ових дана очекује добијање локацијске дозволе, која мора да претходи расписивању тендера за извођача радова.

        Бајатовић је појаснио да ће се радови изводити у четири лота, Зајечар-Параћин, Параћин-Смедерево, Ковин-Врбас, Врбас-Бачки Брег и додао да је испројектована деоница до Хрватске и траса од Београда према Републици Српској, а да се тренутно ради пројекат јужног крака према Македонији.

        Бајатовић је рекао да је новац обезбеђен кредитом од 75 милиона евра који је заснован на државној гаранцији, а да ће Руси уложити још толико. Такође, како је додао, од следеће године од „Гаспрома“, „Србијагас“ очекује кредит какав су дали и Бугарској, од око 175 милиона евра, тако да ће у фебруару, марту идуће године имати за почетак радова 500 милиона евра.

        „Остатак ће бити пројектно финансирање од банака, пре свега руских“, рекао је Бајатовић.

        Бајатовић је рекао да се Руси неће мешати у реструктурирање те компаније, али да је и руски предлог вертикално интегрисана компанија, холдинг компанија - да се уради правно раздвајање, али да не буде власничког раздвајања.

        Он је нагласио да се питање „Србијагаса помињало током јучерашњих разговора српских званичника са председником Управног одбора руског Гаспрома Алексејем Милером“.

        Бајатовић је поновио да се руска страна неће мешати, али да и они подржавају предлог да Србијагас буде холдинг компанија.

        „Неће бити власничког раздвајања, за разлику од предлога министарства енергетике. Биће правно раздвајање да тако чинимо пословање транспарентним“, нагласио је Бајатовић.

        Он је подсетио да је у претходном периоду било прескупо вођење социјалне политике и да су због тога велика дуговања „Србијагаса“.

        Упитан да ли ће питање „Србијагаса“ бити предмет коалиционог споразума СНС и СПС, он је рекао да то не сме да буде предмет коалиционог споразума, већ предмет оцене струке.

        „Влада ће да пресече како ће да изгледа „Србијагас“. Реално да све буде завршено до краја године. Врло брзо се мора обавити финансијско реструктурирање. То ће највероватнијие морати да буде јавни дуг, највећи део“, нагласио је Бајатовић.

        Он је рекао и да ће се Дуговање према НИС-у од 224 милиона евра вероватно претворити у дугорочни дуг, који ће дугорочно отплаћивати или „Србијагас“ или држава.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари