ДОДИК: Јужног тока кроз Српску не би било без Путинове подршке

ПРЕДСЕДНИК РС И ДРУГИ ЧОВЕК ГАСПРОМА У БАЊАЛУЦИ ПОТПИСАЛИ „МАПУ ПУТА” ГАСОВОДА

  • Меморандумом је предвиђен доток 270 милиона кубних метара гаса прве године након пуштања у погон, док би количина друге године била 900 милиона кубика

         ИЗГРАДЊА крака Јужног тока кроз РС је у интересу економије РС и њених грађана, рекао је Милорад Додик, председник РС, након што је с Александром Медведевим, замеником председника Управног одбора Гаспрома, потписао „мапу пута” за реализацију енергетских пројеката на подручју РС у оквиру пројекта Јужни ток.

         Потписивању „мапе” присуствовали су и Жељка Цвијановић, председница Владе РС, Жељко Ковачевић, министар индустрије, енергетике и рударства РС, Слободан Пухалац, директор Гас-Реса, те сарадници Гаспрома и руске амбасаде.

         Додик је нагласио да до реализације овог пројекта не би дошло без ангажмана Владимира Путина, председника Русије, као и без активног односа Гаспрома према РС. Додик је рекао да је добра вест што је Гаспром донео одлуку да смањи цену гаса за потрошаче у БиХ за 13 одсто, која ће важити ретроактивно, од марта ове године.

         „То говори о томе да компанија Гаспром има осетљивост за ове просторе и да уважава ситуацију у којој се налазимо”, рекао је Додик.

         Медведев је рекао да потписани документ отвара нови ниво сарадње између РС, БиХ и Руске Федерације.

         „Желим да нагласим да власт БиХ подржава пројекат који смо данас потписали, а то никад не би било могуће без подршке председника Додика”, рекао је Медведев.

         Он је истакао да, осим изградње крака, постоји пуно пројеката, међу којима је и изградња гасних електрана, чије локације се тренутно утврђују.

         Александар Боцан-Харченко, амбасадор Руске Федерације у БиХ, је рекао да су приликом посете Златка Лагумџије, министра иностраних послова БиХ, добили уверавање да Јужни ток има подршку цијеле БиХ.

         „Хоћу да верујем да ће подршка Јужном току бити питање генералног консензуса у БиХ”, истакао је Боцан-Харченко.

         Подсећања ради, Додик и Цвијановићева, која је тада била министар за економске односе и регионалну сарадњу, су у октобру прошле године у Сочију с Алексејом Милером, председником Управе Гаспрома, потписали Меморандум о сарадњи с РС, којим је управо била предвиђена изградња крака гасовода кроз РС.

         Милер је тада рекао да је Гаспром спреман да изгради и финансира део Јужног тока кроз РС.

         Меморандумом је предвиђен доток 270 милиона кубних метара гаса прве године након пуштања у погон, док би количина друге године била 900 милиона кубика.

         Како је раније најављено, први радови на изградњи крака гасовода требало би да почну од половине 2014. године. Утврђена оквирна траса кроз РС ишла би од границе са Србијом, преко Бијељине, Брчког, Добоја, Лакташа, Бањалуке, Приједора до Новог Града, с могућим конекцијама према ФБиХ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари