Градња Јужног тока почиње децембра 2012!

Гаспром обезбедио убрзање реализације пројекта које је тражио Владимир Путин

* Руски гасно-нафтни холдинг Гаспром прецизирао да је ДЕЦЕМБАР 2012. његов предлог Савету директора пројекта South Stream Transport AG, који треба да се састане у фебруару

* Председник управе Гаспрома Алексеј МИЛЕР: Располажемо свим што је неопходно да се обезбеди битно приближавање рокова реализације Јужног тока. За то су већ обезбеђени: неопходна средства и међународна правна основа, за пројекат постоји огроман интерес свих европских учесника, а имамо и уникално искуство у реализацији великих поморских гаснотранспортних пројеката. За пројектом Јужни ток постоји велики интерес, то је пројекат који се чека и ми приступамо његовој реализацији

* Кад буде потпуно готов, Јужни ток ће имати четири крака чија ће укупна (годишња) пропусна моћ бити 63 милијарде кубних метара гаса. Процењује се да ће јужни ток коштати 15,5 милијарди евра

         ГРАДЊА  гасовода Јужни ток почеће у децембру 2012. године, а не 2013. као што је првобитно било планирано!

         Руски гасно-нафтни холдинг Гаспром, саопштавајући ово, прецизирао је да је то његов предлог Савету директора пројекта South Stream Transport AG, који треба да се састане у фебруару.

         Иницијатива да се убрза изградња Јужног тока плод је саветовања које је организовао председник упаве Гаспрома Алексеј Милер. После те тематске стручне расправе, Гаспром је издао саопштење у којем се, поред осталог, наглашава:

         „У складу са налогом председника Владе РФ, Владимира Путина, донета је одлука да се значајно убрза почетак реализације пројекта. На саветовању је размотрен и одобрен подробни план који ће омогућити да градња Јужног тока започне у децембру 2012. године“.

         Путин је, да подсетио, инсистирао и на убрзању и на отпочињању радова већ у овој години, а Милер је после саветовања изјавио:

         «Гаспром располаже свим што је неопходно да се обезбеди битно приближавање рокова рфеализације Јужног тока. За су већ обезбеђени: неопходна средства и међународна правна основа, за пројекат постоји огроман интерес свих европских учесника, а имамо и уникално искуство у реализацији великих поморских гаснотранспортних пројеката. За пројектом Јужни ток постоји велики интерес, то је пројекат који се чека и ми приступамо његовој реализацији.»

         Турска је 28. децембра 2011. дала зелено светло проласку гасовода дном свог дела Црног мора.

         Нешто раније, у септембру, генерални диерктор италијанске фирме Ени (главни партнер Гаспрома у пројекту), Паоло Скарони, изјавио је да ће `коначни инвестициони план пројекта` пулу заинтересованих банака бити представљен почетком друге полоцине 2012. године.

         Кад буде потпуно готов, Јужни ток ће имати четири крака чија ће укупна (годишња) пропусна моћ бити 63 милијарде кубних метара гаса.

         Процењује се да ће јужни ток коштати 15,5 милијарди евра.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари