Градња Јужног тока у Србији почиње већ крајем 2013.

САОПШТЕНО ПОСЛЕ САСТАНКА МИНИСТРА РУДАРСТВА МИЛАНА БАЧЕВИЋА

И ПРЕДСЕДНИКА УПРАВЕ ГАСПРОМА АЛЕКСЕЈА МИЛЕРА

  • Изградња целе деонице Јужног тока кроз нашу земљу коштаће 1,7 милијарди евра и исфинанриаће је Гаспром, а Србија ће тај новац врати руској компанији кроз транзитне таксе које ће наплаћивати када гасовод почне да ради

         ИЗГРАДЊА српског дела међународног гасовода Јужни ток почеће крајем ове године, а не почетком 2014. као што је раније најављено, објављено је данас у Москви, после састанка српског министра рударства Милана Бачевића и председника Управе Гаспрома Алексеја Милера.

         Бачевић и Милер су, како се наводи у саопштењу Гаспрома, разговарали о текућој сарадњи две земље у енергетској сфери и констатовали да сви радови око реализације пројекта Јужни ток одвијају према договореној динамици.

         Саговорници су размотрили и начин финансирања изградње Јужног тока на територији Србије.

         На крају разговора Милер и Бачевић су указали, имајући у виду досадашњи темпо реализације пројекта, на велики значај који две земље дају изградњи овог важног међународног гасовода којим ће се руски гас допремати у земље југоисточне и централне Европе.

         Премијер Србије Ивица Дачић, који је у Москви предводио владину делегацију на разговорима са највшим руским функционерима, укључујући председника Владмира Путина и премијера Дмитрија Медведева, најавио је јуче да је Гаспром спреман да финансира изградњу целе деонице Јужног тока кроз нашу земљу, у вредности од 1,7 милијарди евра, с тим да Србија тај новац врати руској компанији кроз транзитне таксе које ће наплаћивати када гасовод почне да ради.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари