МИХАЈЛОВИЋ: Влада ће Јужном току дати статус пројекта од националног интереса

ТВРДИ ДА ЈЕ УЧИЊЕНО СВЕ ДА ИЗГРАДЊА

МАГИСТРАЛНОГ ГАСОВОДА КРОЗ СРБИЈУ ПОЧНЕ ШТО ПРЕ

     Зорана Михајловић

  • Председник српског Удружења за гас Војислав ВУЛЕТИЋ: План за реструктурирање Србијагаса не може да угрози Јужни ток. Србијагас је доведен у незгодну ситуацију из које Влада Србије треба да га „вади“, јер је Влада у претходном периоду давала све сагласности за подизање кредита Србијагаса, продају гаса по нижој цени од реалне и увоз гаса
  • ВД директора Републичке агенције за просторно планирање Драган ДУНЧИЋ: Од следеће недеље требало би да почне да се ради на издавању локацијских дозвола, како би се кренуло и са грађевинским дозволама за Јужни ток. Србија је најбрже од свих земаља, кроз које пролази гасовод, урадила просторни план за Јужни ток

        МИНИСТАР енергетике Зорана Михајловић изјавила је да је Влада Србије учинила све да се створе услови да изградња гасовода Јужног тока почне што пре, и да је питања почетка радова на гасоводу пре свега питање за Србијагас.

        „Одлуком Владе формирана је и национална комисија за мониторинг и подршку Јужном току, а из буџета смо уз 35 милиона евра, колико је било дато, издвојили додатних 70 милиона евра за реализацију овог пројекта“ , навела је Михајловић у изјави за Тањуг и додала да је промењен и правилник о гасоводима притиска изнад 16 бара.

        Нагласила је да ће Влада Јужном току доделити статус пројекта од националног интереса.

        Председник српског Удружења за гас Војислав Вулетић рекао је да је Јужни ток веома значајан за Србију како у енергетском, тако и у економском погледу.

        „Свако ко жели добро Србији, треба да жели да се Јужни ток што пре реализује,“ изјавио је он за Тањуг.

        Од Јужног тока, за чију се изградњу у Србији изјаснило 73 одсто грађана Србије, додао је Вулетић, Србија ће имати велику корист и због наплате транзитних такси.

        Србијагас, који је партнер руском Гаспрому на деоници Јужног тока кроз Србију, урадио је све потребне предрадње за изградњу тог магистралног гасовода и ускоро ће почети изградња компресорске станица на том гасоводу у Србији, казао је Вулетић и додао да план за реструктурирање Србијагаса не може да угрози Јужни ток. Србијагас је, како је нагласио Вулетић, доведен у незгодну ситуацију из које Влада Србије треба да га „вади“, јер је Влада у претходном периоду давала све сагласности за подизање кредита Србијагаса, продају гаса по нижој цени од реалне и увоз гаса.

        ВД директора Републичке агенције за просторно планирање Драган Дунчић рекао је Тањугу да очекује да ће Влада Србије следеће недеље усвојити измењени и допуњени просторни план посебне намене за трасу гасовода Јужни ток кроз Србију.

        „Немамо никаквих проблема око измене тог плана, ради се најбрже могуће и очекујемо да добијемо све преостале сагласности веома брзо“, казао је Дунчић и додао да ће се потом тај документ и Извештај о стратешкој процени његовог утицаја на животну средину, наћи пред Владом.

        Дунчић је најавио да би од следеће недеље требало да почне да се ради на издавању локацијских дозвола, како би се кренуло и са грађевинским дозволама за Јужни ток и подсетио да је Србија најбрже од свих земаља, кроз које пролази тај гасовод, урадила просторни план за Јужни ток.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари