МИЛЕР: Нови човек руководиће градњом Јужног тока дном Црног мора

ГАЗПРОМ УПОЗОРИО УКРАЈИНУ ДА НЕМА ПРАВО ДА РАСПОЛАЖЕ РУСКИМ ГАСОМ У ЦЕВОВОДИМА НА СВОЈОЈ ТЕРИТОРИЈИ

  • Од 2010. године на челу South Stream Transport био је Марсел Крамер. Раније је био на функцијама у норвешкој нафтно-гасној компанији Statoil и у холандској Gasunie

         „УКРАЈИНА нема право да располаже руским гасом у цевима гасовода на својој територији и да при том прави виртуелни реверс. Таква дејства су противзаконита”, упозорио је званични Кијев шеф руског гасног холдинга Газпром Алексеј Милер.

         Истовремено је поручио: да Газпром никада и ни под којим условима неће чувати гас у украјинским подземним складиштима.

         „Газпром има лоше искуство и са украјинским подземним складиштима гаса јер су га неовлашћено испумпавала. То је за нас веома негативно искуство. Зато смо донели чврсту одлуку: да никада и ни под којим условима не упумпавамо гас у украјинска подземна складишта гаса”, рекао је Милер.

         „Тренутно не пунимо подземна складишта гаса Украјине гасом и нећемо никада их пунити”, изјавио је Милер.

         Он је истакао да Газпром и Украјина не воде преговоре о формирању конзорцијума за управљање гасно-транспортним системом у тој држави, пошто нема измена у украјинском законодавству.

         „Тренутно се не преговара о конзорцијуму, за шта су потребне измене у украјинском законодавству, што до сада није учињено”, рекао је Милер.

         Он је истакао да Газпром више неће ни авансирати транзит гаса преко територије Украјине.

         „Последњи аванс од милијарду долара довољан је до 1. јануара 2015. године и више нећемо авансирати транзит”, подвукао је Милер.

         Истовремено је додао да Газпром планира да смени руководство оператера подморског дела гасовода Јужни ток – компаније South Stream Transport.

         „Прелазимо на практичну етапу реализације пројекта. Нови руководилац ће бити стручњак са великим искуством. Објавићемо чим се то деси”, рекао је Милер.

         Од 2010. године на челу South Stream Transport био је Марсел Крамер. Раније је био на функцијама у норвешкој нафтно-гасној компанији Statoil и у холандској компанији Gasunie.

         Подводни део гасовода Јужни ток (дужине 900 километара по дну Црног мора) почеће да се гради у другом кварталу 2014. године.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари