НИКОЛИЋ: Јужни ток је симбол напретка и повезивања радом са Русијом

АЛЕКСЕЈ МИЛДЕР: ЈУЖНИ ТОК ЋЕ ЗАУВЕК УКЛОНИТИ ТРАНЗИТНЕ РИЗИКЕ И ГАРАНТОВАТИ ИСПОРУКЕ ГАСА СРБИЈИ И ЕВРОПИ

  • Томислав Николић се захвалио председнику Русије Владимиру Путину речима: „Срећан нам нови почетак, председниче Путин, на многаја љета - Срећно Србијо”
  • ДАЧИЋ: Прикључење на Јужни ток је први капитални пројекат после више деценија. Србија ће бити значајно чвориште за снабдевање гасом и поуздани енергетски партнер у региону
  • МИЛЕР: Јужни ток потпуно мења енергетску ситуацију читаве Европе. Србија постаје центар транзита гаса. Пројекат ће постати локомотива економског развоја не само Србије, већ и читавог региона

         ЗАВАРИВАЊЕМ првог споја цеви на гасоводу у Шајкашу код Новог Сада, и церемонијом у Палати Србија у Београду - данас је означен свечани почетак радова на деоници „Јужног тока” кроз Србију, који ће нашој земљи обезбедити енергетску сигурност.

         Знак за почетак заваривања првог споја Гасовода у Шајкашу, диретним видео линком, дао је из Палате Србија председник Србије Томислав Николић, који је оценио да је прикључење Србије на Јужни ток симбол напретка и повезивања радом са Русијом.

         „Дуго сте чекали, почните”, рекао је Николић који је поручио да је Србија држава решења, договора и толеранције и држава будућности.

         Технички директор компаније „Јужни ток” Павел Персидски претходно је из Шајкаса јавио да је све спремно за изградњу гасовода Јужни ток и да ће се он транспортовати цевима пречника 400 милиметара и затражио знак председника Николића.

         Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да је прикључење на Јужни ток први капитални пројекат после више деценија и да ће Србија бити значајно чвориште за снабдевање гасом и поуздани енергетски партнер у региону.

         Свечаној церемонији у Палати Србије у Београду, поред председника Николића и премијера Дачића, присуствовали су министар енергетике Руске Федерације Александар Новак, први потпредседник Владе Србије Александар Вучић, министар енергетике, развоја и заштите животне средине у Влади Србије Зорана Михајловић, председник Управног одбора „Газпрома„ Алексеј Милер и директор „Србијагаса” Душан Бајатовић.

         Гасовод „Јужни ток” једна је од највреднијих инвестиција у земљи у последњих неколико деценија јер ће коштати више од 1,9 милијарди евра, а Србији ће донети још бољи геостратешки значај и позицију.

         Изградњу „Јужног тока” кроз Србију ће реализовати заједничко предузеће „Јужни ток Србија”, у којем Србијагас има 49 одсто, а руски Гаспром 51 одсто власништва.

         Изградња гасовода кроз Србију трајаће две године, а пуштање у рад гасовода, за који се изјаснило 73 одсто грађана Србије, планирано је од 2016. године.

         Николић је изјавио да изградња гасовода Јужни ток представља јасну поруку да је Србија држава решења, а не проблема, мира, а не сукоба, држава будућности, у коју вреди инвестирати и која је способна да изнесе капиталне пројекте.

         Николић је на церемонији поводом почетка радова на градњи деонице Јужног тока кроз Србију навео да је тај гасовод симбол повезивања држава и народа, и да представља споменик повезивања Србије и Русије радом.

         „Овој генерацији је припала част да испише ту нову страницу у историји вековног пријатељства и сарадње две земље”, указао је председник Србије.

         Он је навео да ће стотине инжењера и на хиљаде радника радника бити ангажовано на изградњи гасовода и посебно истакао да ће на том пројекту радити фирме из Србије, да ће посредно бити запослено око 100.000 радника и да Србија постаје енерегетско регионално чвориште.

         Председник Србије је навео и да су овај пројекат многи назвали градитељским подухватом века, да је вредност радова кроз Србију две милијарде евра и да ће највећи терет изнети српске фирме, у чији потенцијал и технолошки капацитет не треба сумњати.

         Он се захвалио председнику Русије Владимиру Путину речима „ Срећан нам нови почетак председниче Путин, на многаја љета - Срећно Србијо”

Алексеј Милер и Владимир Путин

         Председник управног одбора „Гаспрома” Алексеј Милер поручио је, након првог вара на цеви гасовода у Шајкашу, да смо „сведоци историјски важног догађаја”.

         Милер је рекао да ће Јужни ток „заувек уклонити транзитне ризике и обезбедити гарантоване испоруке гаса Србији и Европи„, као и да ће обезбедити 63 милијарде кубика гаса протока годишње.

         „То потпуно мења енергетску ситуацију читаве Европе”, поручио је он, и додао да Србија постаје центар транзита гаса.

         „Пројекат ће постати локомотива економског развоја не само Србије, већ и читавог региона„, додао је Милер.

         Захваливши се партнерима у Србији, и нагласивши значај српско-руског пријатељства, Милер је рекао да се све реализује по плану, и да ће за две године руски гас, преко дна Црног мора, стићи у Србију и Европу.

         (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари