ПУТИН: Јужни ток ће бити завршен за две године

   РУСКИ ЛИДЕР ПОТВРДИО:

ГРАДЊА МАГИСТРАЛНОГ ГАСОВОДА ПОЧИЊЕ КРАЈЕМ ОВЕ ГОДИНЕ

  • Италијански премијер Марио Монти: „Потпуно се слажем са сваком речју коју је председник Путин изговорио о Јужном току. На тај гасовод гледам као на нову и ЕУ и Италији неопходну полугу развоја“

        „ГРАДЊА Јужног тока започеће крајем 2012. и биће завршена за две године“ - саопштио је председник Руске Федерације Владимир Путин на конференцији за медије након разговора са италијанским премијером Маријом Монтијем.

        Руски лидер је нагласио да је Јужни ток „општеевропски пројекат јер ће потребе Европе за природним гасом, упркос кризи, само нарастати наредних година“. Па подвукао: „Уверен сам да ће тај пројекат бити реализован јер ће европски потрошачи гас добијати директно пошто ће јужни ток заобилазити транзитне земље“.

        Према његовим речима, Европа ће на средњи рок повећати потрошњу гаса јер ће неке велике земље одустати од атомске енергије. Већ сада се зна колико ће која земља куповати гаса који ће у Европу стизати Јужним током.

        Монти је, узимајући реч, био кратак и јасан: „Потпуно се слажем са сваком речју коју је председник Путин изговорио о Јужном току. На тај гасовод гледам као на нову и ЕУ и Италији неопходну „полугу“ развоја“.

        Јужни ток ће „кренути“ из околине руског црноморског града Анапа, у Бугарску ће „ући“ код Варне, а најзападнија његова тачка биће - Тарвизио.

        Свој крак треба да добије и Република Српска која га је већ прогласила својим „стратешким пројектом“.

        Оријентациона вредност пројекта Јужни ток је 15,5 милијарди евра.

        Гаспром је објавио да ће „инвестициона одлука“ о јужном току бити донета новембра 2012. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари