КОНУЗИН: `Европски партнери` своје политичке циљеве стављају изнад свега

Амбасадор Русије у Београду упозорава да ће се наставити ЕУ-тактика постављања Србији све нових услова

  • Хуманитарном конвоју Министарства за ванредне ситуације Русије најпре на Јарињу дато зелено светло за пролазак преко прелаза, а после је колона блокирана
  • Не искључујем да је на Европљане, као што то бива, извршен притисак", рекао је Конузин

         БЕОГРАД, (ФоНет) - Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Васиљевич Конузин изјавио је да "европски партнери" своје политичке циљеве стављају изнад "законитости, општеприхваћених правила и фер плеја".

         Ту оцену Конузин је изнео у разговору за Данас после прошлонедељног искуства са Еулексом, који је на административном прелазу Јариње три дана задржавао руски конвој са хуманитарном помоћи за Србе на северу Косова и Метохије, да би спор на крају био решен између ЕУ и Русије на највишем нивоу, подсећа лист.

         "Моје лично искуство у комуникацији с Мисијом ЕУ у области владавине права потврдило је тенденцију која се појавила код наших европских партнера - руководити се у међународним пословима пре свега политичким разлозима, па чак и ако то не одговара законитости или општеприхваћеним принципима и фер плеју. Не искључујем да је на Европљане, као што то бива, извршен притисак", рекао је Конузин.

         Он је рекао да је "хуманитарном конвоју Министарства за ванредне ситуације Русије најпре на Јарињу дато зелено светло за пролазак преко прелаза, а после је колона блокирана. А све то иако су нас пре тога уверавали да је пут отворен. На исти начин се ЕУ руководила политичким интересима током недавне операције у Либији, кад је изашла ван релевантних резолуција СБ УН".

         Што се тиче одлука Европске уније од 9. децембра о статусу кандидата Србије, и овде је ЕУ полазила искључиво од политичких циљева, односно да се наметну нови услови, рекао је Конузин и додао " да ће се ова тактика наставити"

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари