КОНУЗИН: Видео сам да Срби не верују Еулекс јер им се намеће Ахтисаријев план

Руски амбасадор у Београду оценио да је хуманитарни конвој био блокиран из политичких разлога

* Тамо где нема српских институција и православних цркава и манастира - нема ни Срба

* Еулекс је изашао из оквира свог мандата и на северу Косова постоје покушаји да се примени план Мартија Ахтисарија иако тај план није подржао Савет безбедности УН

* Конузин је рекао да међународни цивилни представник на Косову, Питер Фејт, није у праву када каже да на Косову нема хуманитарне кризе јер многи Срби са Косова и даље моле за помоћ

* Конузин је изјавио и да ће наредне године почети обнова православних цркава и манастира на Косову који су страдали 2004. године, а за шта је Влада Русије издвојила два милиона долара

* Конузин је, како се изразио, пријатно изненађен јединством које влада међу косовским Србима, као и међу председницима општина, упркос што су из различитих странака

         БЕОГРАД, (ФоНет) - Амбасадор Русије у Србији Алексанадр Конузин изјавио је да је хуманитарна операција на Косову прекинута из политичких разлога и да је за кашњење испоруке руске помоћи одговоран Еулекс као и да међународни цивилни представник на Косову Питер Фејт није у праву када каже да на Косову нема хуманитарне кризе.

         Руска помоћ по плану требало је да стигне 13. децембра, рекао је Конузин.

         Видео сам да Срби не верују Еулекс, рекао је Конузин на конференцији за новинаре у Београду и оценио да је хуманитарна ситуација на Косову "лоша".

         "Многу Срби са Косова и даље моле за помоћ", рекао је Конузин.

         Конузин је рекао да међународни цивилни представник на Косову Питер Фејт, није у праву када каже да на Косову нема хуманитарне кризе.

         Грађани у Лепосавићу и другим местима остају и без струје, због чега смо у склопу хуманитарне помоћи, рекао је Конузин, донели десет агрегата снаге једног мегавата.

         Конузин је изјавио да је Еулекс изашао из оквира свог мандата и да на северу Косова постоје покушаји да се примени план Мартија Ахтисарија иако тај план није подржао Савет безбедности (СБ) Уједињених нација (УН).

         "Више пута смо указивали на ниску ефикасност Еулекс. Они су изашли изван мандата који има је дао СБ УН. Они не поштују статусну неутралност", констатовао је Конузин.

         Према његовим речима, тамо где нема српских институција и православних цркава и манастира нема ни Срба.

         Конузин је, како се изразио, пријатно изненађен јединством које влада међу председницима општина, упркос што су из различитих странака, али и међу грађанима.

         "Јединствени су у заштити својих интереса на Косову. Видео сам колико рачунају једни на друге", рекао је Конузин.

         Он је рекао да ће Русија и даље пружати сву могућу помоћ Србији на међународном нивоу, пре свега у СБ.

         "Разматраћемо и додатне молбе за пружање хуманитарне помоћи. "

         Према Конузиновим речима, у четвртак је у Ниш авионом допремљно још хуманитарне помоћи за Србе на Косову и да ће она бити слата по потреби, јер на Косову не постоје велика складишта робе.

         Он је најавио и да ће до краја године бити допремљена медицинска помоћ за болнице у српским општинама на Косову.

         Конузин је изјавио и да ће наредне године почети обнова православних цркава и манастира на Косову који су страдали 2004. године, а за шта је Влада Русије издвојила два милиона долара.

         Он је подсетио да између Русије и Србије постоје историјске везе, које трају 800 година.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари