Чувеној Грановитој палати Кремља враћени изглед и сјај из 16. века

САГРАЂЕНА ПО НАРЕДБИ ЦАРА ИВАНА ТРЕЋЕГ, А У ЊОЈ СУ ЗАСЕДАЛИ ЗЕМАЉСКИ САБОРИ

  • Последњи пут је Грановитују палату у оваквом стању било могуће видети пре шест векова. На дан када су италијански мајстори Руфо и Солари завршили изградњу овог историјског здања. Од тада је више пута горела и бивала реконструисана. А  сада је поново онаква како су је саградили велики неимари
  • Паркет који сада покривају теписи направљен је од 16 скупоцених врста дрвета
  • Потпуно је реконструисана и тајна соба из које су чланови царске породице посматрали прославе у Грановитој палати. Прозорче је било направљено да би они могли посматрати све церемоније. Деца су тако могла да стичу државничко искуство

         У МОСКОВСКОМ Кремљу завршени су рестаурациони радови на једноом од најстаријих и најважнијих здања руске престонице – Грановите палате.

         У њој су, током векова, доношене судбоносне одлуке за земљу. Ту су заседали бојари и одржавани Земаљски сабори.

         За свог постојања, Палата је преживела више пожара, промена намене и реконструкција. Међутим, рестауратори су успели да проникну до најмањеих ситница у тајне овог здања, потпуно обновивши првобитни изглед Палате.  

         Грановита је величанствена лепота древне Москве. А управо су са бљеском обновљени сви њени сводови, зидови и ентеријери.

         Сад коначно све изгледа тачно онако како је изгледало у ХV веку – након што је Грановитаја палата, по наредби цара Ивана Трећег, тек била  саграђена.

         Тако да фраза – овде је као и пре 600 година – уопште није празна фраза.

         Последњи пут је Грановитују палату у оваквом стању било могуће видети пре шест векова. На дан када су италијански мајстори Руфо и Солари завршили изградњу овог историјског здања. Од тада је више пута горела и бивала реконструисана. А  сада је поново онаква како су је саградили велики неимари.

         «Сама рестаурација је била неопходно потребна. Било је неопходно истражити стање темеља и тла на којем се налази палата. Што је најважније: спречити могуће даље деформације и обрушавање» - указао је званични представник Федералне службе за обезбеђење Русије Сергеј Девјатов.

         У XVI веку зидови и сводови палате били су украшени фрескама. Касније су били прекречени. Иконописац Симон Ушаков оставио је детаљан опис распореда фресака. На основу њега су и обновљене. А да би обновили уникатне тепихе и паркет - био је потребан рад целе научне екипе.

         «Овај паркет који сада покривају теписи направљен је од 16 скупоцених врста дрвета и у најмању руку подсећа на оно што се види на некадашњим фотографијама» - каже први заменик директора фрирме АТЕКС Федералне службе за обезбеђење Русије Станислав Кјунер.

         Фасаду Грановите палате, која је са источне стране урађена од брушених камених плоча по којима је здање и добило име, рестауратори су ојачали кованим анкерима.

         Потпуно је реконструисана и тајна соба из које су чланови царске породице посматрали прославе у Грановитој палати.

         Позорче је било направљено да би они могли посматрати све церемоније. Деца су тако могла да стичу државничко искуство, гледајући све што се дешава у овој палати» - открива царске тајне Грановите палате Сергеј Девјатов.

         Главна сала за церемоније руских кнежева и царева обновљена је прва - пре годину дана. Том приликом су архитекте пронашле више од три хиљаде ретких и уникатних предмета и артефаката, међу којима је златни брош са драгим камењем који стручњаци сада изучавају.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари