МЕДВЕДЕВ: Светска економија улази у глобалну депресију

Шеф руске државе упозорио сународнике да још треба чекати боља времена

  • Нашим грађанима то морамо да кажемо једноставним руским језиком крајње отворено и поштено. Људима треба да буде јасно да су пред нама тешкоће, рекао Дмитриј Медведев

         МОСКВА, (ФоНет) - Светска економија улази у период велике депресије и у наредним годинама никоме неће бити лако, изјавио је председник Русије Дмитриј Медведев.

         "Сви међународни стручњаци се слажу да глобална економија улази у велику депресију и не ради се о поређењу са било чим, већ о једноставној чињеници", рекао је Медведев.

         Због тога, додао је председник Русије, све одлуке које се убудуће буду доносиле морају да узму у обзир садашњу и будућу ситуацију у глобалној економији.

         Према речима Медведева, Русија се доста добро изборила са ефектима светске економске кризе 2008. и 2009. године, али на ништа лакшем испиту неће бити ни у наредним годинама.

         "Нашим грађанима то морамо да кажемо једноставним руским језиком крајње отворено и поштено. Људима треба да буде јасно да су пред нама тешкоће", рекао је Медведев.

         С тим у вези, председник Русије је истакао неопходност политичких реформи и пренос овлашћења са централне на регионалне власти.

         "У ситуацији када економски живот није једноставан, а политички је препун активности, неки политички ставови мораће да се мењају", рекао је Медведев, преноси Итар ТАСС.

 

Русија пожњела 98 милиона тона жита

  • Министарка пољопривреде Русије Јелена Скриник: Извешћемо 25 милиона тона жита, 170.000 тона сунцокретовог уља и 80.000 тона шећера

         МОСКВА, (ФоНет) - Руски фармери и пољопривредна добра пожњели су ове године 98 милиона тона жита, од чега ће 25 милиона тона бити извезено, саопштила је данас министарка пољопривреде Русије Јелена Скриник.

         Поред тога, у Русији је остварен рекордан принос шећерне репе од 45 милиона тона, као и 1,45 милиона тона соје и осам милиона тона сунцокрета.

         Према речима министарке, Русија је ове године успела да обнови производњу хељде и јечма у количинама које подмирују домаће потребе.

         Захваљујући таквим приносима, Русија ће се наредне године у пуном обиму вратити на светско тржиште. Очекује се да ће од овогодишње жетве бити извезено 25 милиона тона жита, а до сада је остварен извоз од 17 милиона тона.

         Скриник је рекла да се очекује извоз од 170.000 тона сунцокретовог уља, као и 80.000 тона шећера, преноси Итар ТАСС.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари