ПУТИН: Русија мора оснажити свој статус једне од водећих поморских сила

РУСКИ ЛИДЕР „ДАО ЗНАК“ ЗА ИЗГРАДЊУ СТРАТЕШКЕ АТОМСКЕ

ПОДМОРНИЦЕ ЧЕТВРТЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ „КНЕЗ ВЛАДИМИР“

  • Руски лидер је учеснике саветовања подсетио да државни програм развоја ратне морнарице до 2020. године предвиђа иградњу 51 надводног ратног брода, осам стратешких подморница-ракетоносаца и 16 других мултифункционалних подморница. Плус: ремонт и модернизацију постојећох подморница
  • Укупно ће до 2020. године на опремање морнарице бити издвојено 4,44 хиљаде милијарди рубаља (11 милијарди евра). Новца имамо, он је издвојен за то, међутим треба да се паметно троши. Не смемо да промашимо! Морамо убрзати градњу војних бродова нове генерације - нагласио је Владимир Путин
  • Обнова серијске производње бродова и подморница нове генерације мора да буде праћена - упозорио је - модернизацијом војних бродоградилишта и других одбрамбених предузећа

        ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин посетио је главно руско војно бродоградилиште „Севмаш“ у Северодвинску и „дао знак“ за изградњу атомске подморнице четврте генерације „Кнез Владимир“.

        - И „Кнез Владимир“ ће бити подморница класе „Бореј“. До 2020. године таквих подморница подводних атомских крстарица треба да имамо осам. Две од њих су прошле тестирање - изјавио је Путин.

        На саветовању које је посвећено развоју војно флоте, руски председник је позвао да се ојача статус Русије као једне од водећих поморских држава у свету. 

        - Ми већ и сада имамо довољан потенцијал нуклеарних снага поморског базирања, а до 2020. године он ће бити суштински повећан захваљујући новима крстарицама пројекта Бореј - истакао је председник Русије.

        Велики део нових бродова биће грађен у домаћим бродоградилиштима, изјавио је шеф државе, који је позвао да се не дозволи поново проблем са испоруком наоружања - као што је то било раније, кад министарство одбране и војне фабрике нису могли да се договоре о ценама због чега морнарица прошле године није добила планирана три брода.

        Укупно ће до 2020. године на опремање морнарице бити издвојено 4,44 хиљаде милијарди рубаља (11 милијарди евра).

        - Новца имамо, он је издвојен за то, међутим треба да се паметно троши. Не смемо да промашимо! Морамо убрзати градњу војних бродова нове генерације. Ово важи за нашу и надводну и подводну ратну флоту. Управо бродови и подморнице нове генерације пресудно ће утицати на будући изглед Војно-поморских снага Русије, а то значи да морају имати одговарајуће наоружање, системе везе, шпијунаже и управљања- нагласио је Владимир Путин.

        Руски лидер је учеснике саветовања подсетио да државни програм развоја ратне морнарице до 2020. године предвиђа иградњу 51 надводног ратног брода, осам стратешких подморница-ракетоносаца и 16 других мултифункционалних подморница. Плус:  ремонт и модернизацију постојећох подморница.

        Један од безусловних приоритета - указао је Путин - мора да нам буде формирање војно-поморских формација уравнотеженог састава опремљених оружјем великог домета. Зато су нам потребни нови системи наоружања управо за бродове следећих генерација које ћемо градити после 2016. године.

        „Управо су наоружање, његова поузданост и ефикасност увек су били пресудни за бојеву моћ бродова. Често су нова оружја тражила бродове и подморнице нове класе“ - указао је Путин.

        Обнова серијске производње бродова и подморница нове генерације мора да буде праћена - упозорио је Путин - модернизацијом војних бродоградилишта и других одбрамбених предузећа.

        „Без модернизације, бродоградилишта и војне фабрике или неће моћи да произведу планирани број ратних бродова и подморница или ћемо добити број а без потребног квалитета“ - закључио је Путин.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари