Маркелов - нови потпредседник Гаспрома

Кадровске промене у врху руског гасно-нафтног холдинга - смењена три топ-менаџера

         Извршене су кадровске промене у руководству руског гасно-нафтног гиганта Гаспромa. Међу смењеним је и потпредседник управе овог холдинга Александар Анањенков који је руководио целокупном производњом.

         "Александар Анањенков, Виктор Иљшин и Олга Павлова разрешени су функција" – каже се у саопштењу Гаспрома.

         За потпредседника управе Гаспрома за производни сектор, уместо Александра Анањенкова, именован је Виталиј Маркелов. Начелника департмана за рад са органима власти РФ Виктора Иљушина заменио је Владимир Марков, док је за начелника департмана за управљање имовином и корпоративним односима постављена Јелена Михајлова (уместо Олге Павлове).

         Анањенков се на дужности потпредседника управе Гаспрома налазио од 2001. до 2011. године, а од 2002. године је био члан савета директора холдинга. Према пакету акција који му припада - 0,00686927% - Анањенков је на првом месту међу менаџерима Газпром". Он у руској гасној привреди ради од 1969. године.

         Премијер РФ Владимир Путин је наредио раније да се изврши провера у државним компанијама ради откривања у њима корупционих шема повезаних са офшор компанијама.  

         Министарство енергетике је саопштило да је затражило детаљне информације о учешћу представника руководстава низа крупних енергетских и њима блиских организација у овим пословима. Једно такво писмо је било упућено и на адресу «Газпрома».

         Путин је на састанку са потпредседником владе Игором Сечином, кад се разговарало о резултатима проваре Министарства енергетике, потврдио да је низ менаџера из енергетских компанија отпуштено, док су правосудни органи поднели кривичне пријаве. Након тога се Путин састао са председником управе Гаспрома Алексејем Милером.

         Међутим, извор агенције Прајм у Газпрому је саопштио да кадровске промене у руководству холдинга нису повезане са налогом Путина и проверама корупционих шема у државним компанијама.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари