ЛЕОНТЈЕВ: Ако Запад онемогући поштену истрагу – објавиће бар хладни рат Русији

ОБАРАЊЕ МАЛЕЗИЈСКОГ БОИНГА МОЖЕ ПОСТАТИ ТРЕНУТАК ИСТИНЕ И ПОТЕНЦИЈАЛНО ПРЕЛОМНА ТАЧКА УКРАЈИНСКЕ КРИЗЕ

  • Зона у којој се догодила несрећа, важан је ваздушни коридор, па је буквално начичкана објективним средствима контроле. Ако се томе дода још и објашњив интерес руских и америчких специјалних служби за зону ратних дејстава, може се са сигурношћу рећи да је, уз објективну истрагу, овде немогуће било шта сакрити
  • Уколико наши западни партнери дозволе да се обави нормална истрагу и ако признају њене резултате – то ће значити да ће Украјина на овај или онај начин бити проглашена за кривица
  • Уколико све важеће норме ипак буду одбачене, то ће означити да са нама желе да ратују, да је рат објављен - хладни, врући, тајни или јавни - то је само питање тактике, рачуница и техничких могућности

         ПОЛИТИЧКИ коментатор Првог канала руске државне телевизије Михаил ЛЕОНТЈЕВ позабавио се - у својој аналитичко-информативној емисији ОДНАКО - најновијим догађајима и заплетима везаним за обарање малезијског авиона. 

         ФАКТИ у целини преносе текст емисије: 

         „Ипак, здраво!

         ТРАГЕДИЈА малезијског Боинга може постати тренутак истине и потенцијално преломна тачка читавог заплета око Украјине.

         Зона у којој се догодила несрећа, важан је ваздушни коридор, па је буквално преплављена објективним средствима контроле. Ако се томе дода још и објашњив интерес руских и америчких специјалних служби за зону ратних дејстава, може се са сигурношћу рећи да је, уз објективну истрагу, овде немогуће било шта сакрити.

         Узгред, објављивање података са америчког сателита да је лансирана ракета - само би потврдило верзију коју је обнародовао руски Генералштаб. 

         То јест, сви све знају. И Американци, и наши, и устаници који нису имали чиме да оборе Боинг, а и Накрајинци који су то могли да ураде из своје пословичне аљкавости или у оквиру испланиране провокације. Зато је ствар само у једном: у максимално темељној и независној истрази за коју је највише од свих заинтересована Русија.

         Проблем је у томе што је једино Русија и заинтересована. Чини се да су можда још и Европљани, али је питање да ли Европљани уопште постоје.

         Када је 2001. године украјински ПВО „грешком„ оборио руски путнички  Ту-154, украјинске власти су недељу дана лагале и вукле нас за нос упркос очигледним доказима, док тадашњи председник Кучма није олакшао душу и иступио са признањем без преседана: „Погледајте шта се све дешава у свету и у Европи? Нисмо ни први ни последњи. Не треба од тога правити трагедију. Греши се свугде и не само у оваквим размерама, већ и у далеко већим, у планетарним размерама”.

         „Чак после овакве, у сваком смислу, фрапантно актуелне изјаве, украјинско Генерално тужилаштво одлучује да затвори овај кривични предмет, а у јануару 2011. године кијевски суд пресуђује да нису доказане чињенице да је авион погођен ракетом”.

         А тада смо имали посла са урачунљивим украјинским властима, што се за садашњу не може рећи. И то што смо успели да из превејаних руку украјинских стручњака истргнемо истрагу, уноси оптимизам.

         Постоје утврђени међународни механизми којима се води истрага авионских несрећа. Да би се утврдила истина, има довољно објективних података, сателитских информација, анализа олупина и црних кутија. Само да тај механизам не буде урушен без преседана!

         Постоје две хипотетичке варијанте за даљи развој догађаја. Прва: огромно фалсификовање доказа, што је, поновићу, крајње тешко због указаних околности. И друга: уништавање материјалних доказа и онемогућавање - на разне начине - међународне истраге. Па за то, разуме се, оптужити Русију.

         Данас су, например, украјинске власти ракетирале рејон Шахтјорска који се налази недалеко од места на које је пао Боинг. Баш њих брига за резолуцију Савета Безбедности и громогласно обраћање Петра Порошенка.

         Све у свему, уколико наши западни партнери дозволе да се обави нормална истрагу и ако признају њене резултате – то ће значити да ће Украјина на овај или онај начин бити проглашена за кривица, мада то неће моћи да не преокрене однос према Украјини, макар Европљана.

         Али, то ће неизбежно подстаћи преговоре и омогућити неко разрешење ситуације.

         Уколико све важеће норме буду одбачене, то ће означити да са нама желе да ратују, да је рат објављен - хладни, врући, тајни или јавни - то је само питање тактике, рачуница и техничких могућности.

         Овамо или онамо - потпуно је свеједно.

         Ипак, до виђења!

         Линк оригинала: http://www.1tv.ru/news/leontiev/263653

         Превео: Горан ШИМПРАГА

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари