Русија да шири Евроазијску унију и на Румунију, Мађарску и балтичке земље

ЕКСПЕРТ ГРИГОРИЈ ТРОФИМЧУК ЗА МОСКОВСКУ АГЕНЦИЈУ РЕГНУМ

        РУСИЈА не сме посматрати земље Источне Европе и Балтика као откинутo парче, него, напротив, мора ширити Евроазијску унију на рачун тих држава.

        Oво је 21. марта изјавио потпредседник Центра за моделирање стратешког развоја Григориј Трофимчук. Учинио је то у току видеомоста Москва - Кијев на тему „Резултати посете Виктора Јануковича Москви“.

        По речима овог експерта, Евроазијска унија не треба да се шири само на рачун азијских земаља. По његовом мишљењу, земље које су данас чланице ЕУ нису задовољне садашњим стањем ствари и ситуацијом у којој се налази та заједница, па зато Русија треба да им понуди интересантан програм како би интегрисала државе које су „биле у зони совјетске окупације“.

        Трофимчук је приметио да међу првима у Евроазијску унију могу ступити Румунија и Мађарска. Није, међутим, крио да га још нико није позвивао да разматра та питања, нагласивши да је сам спреман да даје препоруке. А признао је и да је тешко да ће елите земаља Источне Европе отворено затражити да желе да одустану од ЕУ у корист нове евроазијске заједнице.

        Трофимчук каже да је потребна непрестана пропаганда идеје нове уније.

        „На пример, могуће је организовати презентацију валуте ескиза као континенталне валуте, и то масовно и јавно, као што ФИФА извлачи  фудбалске парове. Може се и навелико изрекламирати двобојни хлеб, као симбол Евроазијске уније“, - рекао је Трофимчук.

        Превео: Ратко Ч. Паић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари