Међу страним посматрачима и Томислав Николић и Јошка Броз

ИЗВЕШТАЈ ПРВОГ КАНАЛА РУСКЕ ДРЖАВНЕ ТВ О ИЗБОРНИМ

ТЕХНИЧКИМ НОВИНАМА И МЕЂУНАРОДНИМ ПОСМАТРАЧИМА

  • Томислав НИКОЛИЋ, посматрач (Србија): Први пут се сусрећем са оваквим системом који прати ток избора независне земље. Желео бих да се и код нас у Србији уведе такав систем

         УКУПНО је акредитовано 685 стручњака из Парламентарне Скупштине Савета Европе, затим из Шангајске организације за сарадњу, а највише их је из Бироа за људска права ОЕБС-а. Ово је саопштио шеф Централне изборне комисије Владимир Чуров на сусрету са дипломатама и представницима страних организација.  

         Они су могли да се детаљно упознају са свом техничким новинама које ће бити коришћене на бирачким местима. Показан им је рад комплекса за аутоматску обраду гласачких листића. Објашњено им је такође како функционише пренос података од бирачких одбора до Централне изборне комисије.  

         Група посматрача из Европе боравила је данас у независном Ситуационом центру Корпуса «За поштене изборе». Он је основан на иницијативу руских правника да би грађани могли да добију савете о разним питањима бирачког права још за време гласања.

         Сарадници су продемонстрирали посматрачима како ради систем смс и ммс изборних порука које омогућавају да се оперативно добија информација о евентуалном кршењу изборне процедуре у било ком региону земље. Страни експерти су признали да таква форма добровољне помоћи у њиховим земљама за сада не постоји и високо оценили активност младих стручњака.  

         Томислав НИКОЛИЋ, посматрач (Србија): Први пут се сусрећем са оваквим системом који прати ток избора независне земље. Желео бих да се и код нас у Србији уведе такав систем.

         Јошка БРОЗ, посматрач (Србија): У вашој земљи видим много младих људи који ће пратити ток избора. Фактички, раде оно што ће у будућности одредити њихову судбину. 

         Својеврсни штаб иностраних посматрача биће Међународни информативни центар у Москви. Отворен је у згради Трговинско-индустријске коморе, а од 4. марта у центар ће са бирачких места стизати резултати гласања у онлајн режиму. За то је спремљен гигантски видео-зид дужине 12 метара.

         Приредио: Горан Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари