ЧЕПУРИН: Јужни ток ће Србији дати 10 пута више од донација у процесу евроинтеграција

СТУДЕНТИМА АКАДЕМИЈЕ ЗА ДИПЛОМАТИЈУ И БЕЗБЕДНОСТ РЕКАО

ДА БИ ЗА СРБИЈУ БИЛА „ЛУДОСТ“ ДА ПРИСТУПИ NATO

  • „У међународном праву постоји више могућности да се ствар Косова реши онако како је Србија заинтересована. Овде се ствара утисак да је све пропало, али то питање захтева напор и упорност. Морате да верујете да сте у стању да решите то питање. Истина је на вашој страни и од вас много зависи“, рекао је амбасадор РФ Александар Чепурин
  • Открио је: „Када је министар одбране Сергеј Шојгу недавно био у Београду, на свим састанцима му је потврђено да се Србија не прикључује NATO савезу”
  • Чепурин је рекао да Русија прихвата одлуку суверене Србије да јој је приоритет прикључење ЕУ, али је нагласио да то не би требало да компликује односе са Русијом нити са Евроазијском унијом која би требало да буде проглашена 2015. године
  • Додао је да Русија планира до 2020. године потпуно обнови наоружање и да је то прилика за фирме из Србије које се баве производњом муниције, топовских цеви, униформи и војне опреме и да сарадња у области одбране не мора да се сведе само на ремонт или куповину руских авиона

          РУСКИ амбасадор у Србији Александар Чепурин рекао је данас да Русија прихвата стратешку оријентацију Београда према евроинтеграцијама, али да за Москву постоје „црвене линије” - да то не поремети односе са Русијом и да не приступа NATO савезу.

          Гостујући у београдској Академији за дипломатију и безбедност, руски амбасадор је - у одговору на питање бившег градоначелника Цетиња Александра Алексића да ли се може зауставити прикључење Црне Горе NATO - казао да „у политици, као и свуда, постоје мајмуни”.

          „Да ли сте видели медијску анкету о популарности страних политичара у Србији? Ако нисте, онда Вам нећу рећи ко је први. А претпоследњи је тај на којег сте вероватно мислили. То је као мода. Најпре то неко ради свесно, а онда се појави много њих који трче за њим надајући се банани”, објаснио је Чепурин.

          Он је поновио да је NATO атавизам прошлог века, истакавши да у претходном одговору није мислио ни на кога конкретно, него да је то начелна оцена, као и да би била „лудост” да Србија приступи NATO.

          Током предавања студентима Чепурин је више пута поновио да сви имају „сан” који пада у воду у судару са реалношћу, наводећи пример Украјине која се по његовим речима са реалношћу сусрела када је требало да потпише споразум о слободној трговини са Европском унијом.

          „Стекао се утисак да ће сваке године из ЕУ у Украјину пристизати десетине милијарди евра, а заправо је било речи о једној милијарди за седам година. А штета од прекида слободне трговине са Русијом била би стотину пута већа”, истакао је Чепурин.

          Он је оценио да се такве ствари обично дешавају у земљама које су у тешком положају, када је „велика привлачност западног центризма”, наводећи да је слично било у Русији у последњој деценији прошлог века.

          „Ако кажемо да ћемо од сада да будемо као Немци, то је сан. Али у животу то није тако. Видели смо то на примеру Украјине. У сваком случају Русија каже: то је била одлука Украјине. Против тога смо да се на Кијев врши притисак”, казао је Чепурин.

          Руски амбасадор истакао је, наводећи пример Чеченије, да све сепаратистичке снаге могу да опстану само уз помоћ из иностранства и поновио да „пријатељи кажу: Косово је Србија”.

          Чепурин је рекао да Русија прихвата одлуку суверене Србије да јој је приоритет прикључење ЕУ, али је нагласио да то не би требало да компликује односе са Русијом нити са Евроазијском унијом која би требало да буде проглашена 2015. године.

          „За нас је једино неприхватљиво да било који облик интеграција ремети наше односе, рецимо наш безвизни режим. Када је министар одбране Сергеј Шојгу недавно био у Београду, на свим састанцима му је потврђено да се Србија не прикључује NATO савезу”, истакао је Чепурин.

          Закључујући предавање он је оценио да је приватизација НИС-а била успешна и да Србија не би имала економских тешкоћа уколико би имала пет таквих компанија.

Истакао је да Русија апсолутно подржава Србију по питању Косова, али да неке унутрашње ствари у Србији не жели да коментарише сувише јако.

          „У међународном праву постоји више могућности да се ствар реши онако како је Србија заинтересована. Овде се ствара утисак да је све пропало, али то питање захтева напор и упорност. Морате да верујете да сте у стању да решите то питање. Истина је на вашој страни и од вас много зависи“, рекао је Чепурин.

          „За нас је једино неприхватљиво да било који облик интеграција ремети наше односе, рецимо наш безвизни режим. Када је министар одбране Сергеј Шојгу недавно био у Београду, на свим састанцима му је потврђено да се Србија не прикључује NATO савезу“, истакао је Чепурин.

          Закључујући предавање он је оценио да је приватизација НИС-а била успешна и да Србија не би имала економских тешкоћа уколико би имала пет таквих компанија.

          Почетак изграђе Јужног тока кроз нашу земљу, која је енергетско чвориште региона, према његовим речима би требало да донесе Србији добит, не само од транзита гаса, већ и од складиштења, покретања гасних електрана и других облика индустријске производње.

          „Јужни ток ће дати 10 пута више него што ће Србија добити од било којих донација у процесу интеграција, а Србија ће располагати тим средствима у складу са својим жељама. То би требало узети у обзир. Србија ће постати енергетско чвориште региона и то је и привредна али и политичка одлука“, рекао је Чепурин.

          Додао је да Русија планира до 2020. године потпуно обнови наоружање и да је то прилика за фирме из Србије које се баве производњом муниције, топовских цеви, униформи и војне опреме и да сарадња у области одбране не мора да се сведе само на ремонт или куповину руских авиона.

          Предавању су присуствовали бивши начелник Генералштаба Војске Србије Бранко Крга, професорка међународног права Смиља Аврамов, бивши директор Безбедносно-информативне агенције Андреја Савић и власник Академије за дипломатију и безбедност и бивши функционер ЈУЛ-а Ненад Ђорђевић.

          (Танјуг - Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари