ЧЕПУРИН: Увек навијамо за наше српске пријатеље!

ПРИЈЕМ У АМБАСАДИ РУСИЈЕ ЗА СРПСКЕ УЧЕСНИКЕ УНИВЕРЗИЈАДЕ У КАЗАЊУ И СВЕТСКОГ АТЛЕТСКОГ ПРВЕНСТВА У МОСКВИ

  • Амбасадор РФ Александар ЧЕПУРИН: Рецимо „не“ кризама, Рецимо „не“ рату. Рецимо „да“ спорту. Рецимо „да“ пријатељству Русије и Србије. Рецимо „да“ новим победама српских спортиста
  • Вања УДОВИЧИЋ: Срећан сам што су српски присутни спортисти у могућности да самим својим присуством и понашањем представе великој Русији величину српског спорта, спорта једне мале државе али великих спортиста
  • Зимска олимпијада у Сочију још није почела, јер ће бити свечано отворена за пет месеци, а Србија је већ однела своју прву победу. Проглашена за једног од победника конкурса уметничких ансамбла који ће наступати у Сочију са културним програмом. Ту медаљу је заслужио српски оркестар „Хармоника“ који се састоји од 36 младих музичара – нагласио је амбасадор Чепурин

         АМБАСАДА Руске Федерације у Београду вечерас је за српске спортисте приредила пријем и двочасовну свечаност поводом завршетка Универзијаде-2013 у Казању.

         Свечаност је протекла у изванредној и топлој пријатељској атмосфери.

         Почела је поздравним говором амбасадора Александра Васиљевича Чепурина. После Његове екселенције скупу се обратио српски министар омладине и спорта Вања Удовичић.

         Амбасадор Чепурин је поручио да треба рећи „не“ рату и кризама, а „да“ пријатељству Србије и Русије, док је Удовичић изразио задовољство што има прилику да представи спорт „једне мале земље, Србије, великој Русији“.

         Поред спортиста, у српској делегацији је, у пратњи министра Удовичића, било комплетно руководство Универзитетског савеза Србије на челу са његовим председником Синишом Јаснићем, а ево шта се све чуло, а потом и видело у Делиградској 32:

         „Имамо добру традицију да напољу пада киша кад год је пријем у Амбасади,– шалом је почео амбасадор Чепурин (на српском језику).

         Амбасадор Руске Федерације своје обраћање присутнима је наставио речима:

         „Поштовани господине Министре, драге српске колеге и пријатељи, срдачно вас поздрављамо у Амбасади Русије у Србији.

         Поздрављам све српске учеснике светске летње Универзијаде у Казању, светског првенства у лакој атлетици одржаног у Москви, као и будуће учеснике Зимских олимпијских игара у Сочију. 

         Посебно желим да поздравим оне који су освојили медаље на овим такмичењима у Русији. Оне који су спортски углед Србије подигли на висок ниво.

         Увек навијамо за наше српске пријатеље!

         Надамо се да ће Србија бити на достојанствен начин представљена и на Зимским олимпијским играма у Сочију, чије ће отварање бити за тачно пет месеци - 23. фебруара 2014. године.

         Олимпијада још није почела, а Србија је већ однела своју прву победу. Проглашена за једног од победника конкурса уметничких ансамбла који ће наступати у Сочију са културним програмом. Ту медаљу је заслужио српски оркестар „Хармоника“ који се састоји од 36 младих музичара.

         Спорт је свет. Спорт је будућност. Спорт је младост. Зато није случајно што је ваш министар – млад човек. Пожелимо му пуно успеха!

         У Русији су спорт и политика веома блиски. И једно и друго су такмичење за најбоље.

         Желимо успех Србији и на такмичењима у Сочију!

         Рецимо „не“ кризама, Рецимо „не“ рату. Рецимо „да“ спорту. Рецимо „да“ пријатељству Русије и Србије.

         Рецимо „да“ новим победама српских спортиста“.

         Узевши реч, министар Удовичић је прво нагласио да му је велика част што има прилику да се скупу обрати - у име Владе Републике Србије и свих српских спортиста – и срећан сам што су присутни спортисти у могућности да „самим присуством и понашањем представе великој Русији величину српског спорта, спорта једне мале државе али великих спортиста“

         Велики ватерполо ас у министарској улози још је даље рекао:

         „Сви знамо да спортисте препознају тек када се направи резултат. И сви знамо да постану видљиви код нас у земљи тек када дођу до високих резултата – који нису примерени због услова у којима тренирају и проблема са којима се сукобљавају.

         Сви знамо да нико није знао за Милицу Мандић, олимпијског шампиона, док то није постала.

         Сви знамо да до успеха нико није обраћао пажњу на сестре Молдован, нити на то у каквим условима тренирају и са каквим недаћама се суочавају.

         Знамо да је једна Ана Ивановић тренирала у празном базену и из тог базена дошла до врхунског  успеха и до броја један у свету.

         Наш циљ и наша жеља - Министарства омладине и спорта и свих који нас прате и помажу - јесте да то променимо. Хоћемо да се спористи препознају већ у старту.

         Не зато што праве резултат, већ зато што пропагирају здрав начин живота, нешто ка чему сви треба да тежимо. И зато што шаљу поруку – не само нама у Србији, већ целом свету јер из једне мале земље долазе велики спортски резултати.

         Сигуран сам да нико није упознат са бројем учесника који су обезбедили олимпијску норму за Олимпијаду у Сочију. Сада је то троје спортиста, а надам се да ће тај број бити већи.

         Нико не зна за њих, али ћемо се трудити да они буду препознатљиви – помагаћемо улагањем и пажњом.

         Позивам све који препознају спорт као такав да се придруже Министарству за омладину и спорт и да шаљемо слику о земљи каква она заслужује да буде.

         Желим да честитам свима који су данас овде, који су направили резултат на Универзијади, на Светском атлетском шампиопнату.

         Сестрама Молдован честитам на успеху који су направиле!

         Надам се да ће ово бити полазна тачка за нешто велико што нас чека у будућности“ – закључио је Удовичић.        

         Пред више од 70 гостију – спортиста, волонтера и чланова руководства Универзитетског савеза Србије – руски домаћини су приказали получасовни документарно-играни филм који представља Универзијаду у Казању и светско првенство у лакој атлетици у Москви. Оно што је било виђено „оком иза камера“ , али даје и инсајдерски увид у то како настаје и развија се престоница Олимпијских игара 2014. године – прелепи град Сочи.

         Све виђено у филму промовише спортске вредности,  пријатељство и заједништво  уз крилатицу: Ми смо један свет – без обзира на поразе и победе!

         Колаж из Казања прате речи: „Свет не може да функционише без добрих људи, који помажу другима не зато што морају, него зато што желе, они су пријатељи са великим „П“.

         Филм се завршава фасцинантним прилогом о Сочију – граду који годишње угости 3,5 милиона туриста, у коме се сваки сат превезе 15.000 путника и који ће 2014. бити престоница Зимских олимпијских игара.

         На великом платну је – мало кроз анимацију, а више кроз докумантарни запис – испричано како се гради велики олимпијски Сочи: од нове железничке инфраструктуре, преко импозантних дворана за ледене спортове, све до нових хотела.

         Руски пријатељи су посебну пажњу посветили нашим асовима Николи Милошевићу, Зауру Ефендиеву, Стефану Живојиновићу, Ивани Шпановић, сестрама Молдован, Бекрићу, Рашовићу...

         После пројекције, домаћини су уприличили коктел уз руске специјалитете.

         У свечаној сали Амбасаде су на крају фоторепортери дочекали својих „пет минута“: севнули су блицеви - Руси и Срби, на једној слици.

         А у међувремену је и киша стала...                                 

 

 

         Диана Милошевић

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари