КОНУЗИН: Под великим сам утиском енергије с којом нова влада развија руско-српску сарадњу

АМБАСАДОР РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ОРГАНИЗОВАО ОПРОШТАЈНИ ПРИЈЕМ

  • Председник Србије Томислав НИКОЛИЋ: Александар Конузин је потпуно променио однос руских, али и свих других амбасадора према Србији, уз неке себи својствене гестове, који су долазили из срца и жеље да се Србија развија и да односи Србије и Русије буду што бољи и мислим да никада нису били бољи
  • Пријему су присустовали патријарх Иринеј, председник Народне скупштине Небојша Стефановић, Венсан Дежер, министри Велимир Илић, Алиса Марић, Братислав Петковић и Милан Бачевић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин, начелник Генералштаба Љубиша Диковић, Војислав Коштуница, Драган Тодоровић,  Драгољуб Мићуновић...

         ПОД великим сам утиском енергије са којом садашња влада ради на развоју руско-српске сарадње – рекао је амбасадор Русије у Србији Александар Конузин на опроштајном пријему поводом завршетка мандата.

         На пријему у руској амбасади окупило се око 1500 људи који су пожелели да на овај или онај начин кажу `велико хвала` дипломати чији је мандат узидан у нове односе Русије и Србије, човеку којег су многи – за владавине ДС и Бориса Тадића - сматрали и својеврсним амбасадором Срба у Србији.

         Пријему је присуствовао и председник Србије Томислав Николић, који је изјавио да ће Србија наћи начина да се "великом дипломати одужи за све што је учинио да се у Србији макар мало лакше и сигурније живи".

Али, прво је реч узео амбасадор Конузин који је присутне поздравио на српском језику и при том истакао да у Србији има много пријатеља, партнера, колега и познаника. Па, уз осмех, алудирајући на своју ранију познату реченицу, додао: „Овде има много Срба”.

         "Немам довољно српских речи да изразим све што (супруга) Марина и ја осећамо вечерас", рекао је Конузин, који је затим на руском језику изразио захвалност свима с којима је сарађивао током свог мандата. Па нагласио:

         "Желим да захвалим српској влади. Под великим сам утиском енергије с којом садашња влада ради на развоју руско-српске сарадње", казао је руски амбасадор, захваливши се и претходној влади с којом је Русија потписала енергетски споразум и започела рад у тој за две земље приоритетној сфери.

         Амбасадор је указао да је имао добре односе са српским министарствима спољних и унутрашњих послова и подсетио на "пионирски пројекат" српско-руског хуманитарног центра, који је, како је додао, ове године показао сву своју ефикасност.

         Одговарајући на новинарска питања која су се тицала његових речи да је «под великим утиском енергије с којом садашња влада ради на развоју руско-српске сарадње», Конузин је прецизирао: да подржава владу коју је изабрао српски народ, а да Русија подржава Србију.

         Открио је да је Николић био међу првим политичарима са којим се упознао када је дошао у Београд у априлу 2008. године и да од тог момента имају добре односе.

         Николић је оценио да је Александар Конузин потпуно променио однос руских, али и свих других амбасадора према Србији, уз неке себи својствене гестове, "који су долазили из срца и жеље да се Србија развија и да односи Србије и Русије буду што бољи и мислим да никада нису били бољи".

         Своје `слово Конузину`, закључио је речима: "Желим да амбасадору и српском пријатељу Александру Васиљевичу  пожелим срећан пут и да му поручим да не одлази у једину кућу коју има, пошто је и ово кућа у којој је био домаћин а не само радо виђен гост".

         Николић је посебно нагласио да га за руског амбасадора везује дубоко и искрено пријатељство.

         Пријему су присустовали патријарх Иринеј, председник Народне скупштине Небојша Стефановић, министри Велимир Илић, Алиса Марић, Братислав Петковић и Милан Бачевић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин, начелник Генералштаба Љубиша Диковић, Војислав Коштуница, Драган Тодоровић,  Драгољуб Мићуновић...

         Међу гостима су били и шеф мисије ЕУ у Србији Венсан Дежер, многи амбасадори и представници културног и верског живота и бизниса.

         У оквиру музичког програма, на пријему су наступили Оливер Њего, Јадранка Јовановић, Мерима Његомир и Снежана Берић, познатија као Екстра Нена.

 

Конузин на новој дужности – уз Шојгуа

         НЕКИ београдски медији су последњих дана погрешно објавили: да ће Александар Конузин, који због 65 година више не може да буде у активној дипломатској служби, добити функцију у руском Министарству за ванредне ситуације.

         Како Факти незванично сазнају, Конузин засита остаје на сцени, али његов нови ангажман биће – уз губернатора Московске области Сергеја Шојгуа.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари