ЛАВРОВ: Америчка ПРО је тест искрености наших западних партнера

РУСИЈА ТРАЖИ ОД САД ГАРАНЦИЈЕ КОЈЕ БИ БИЛЕ ПРОВЕРЉИВЕ

НА БАЗИ УСАГЛАШЕНИХ ВОЈНО-ТЕХНИЧКИХ КРИТЕРИЈУМА

        ЕВРОПСКА компонента противракетне одбране важан је тест искрености изјава страних партнера Москве о недељивости европске безбедности, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.  

        Руски министар је истакао да би „једнострано и неограничено ширење противракетног потенцијала једне државе или групе државе било сведочанство да су сачувани рудименти хладног рата“. Нагласио је да би то нанело штету стратешкој стабилности и представљало кршење политичке обавезе за све чланове ОЕБС (као и чланице Савета Русија-НАТО) да не јачају сопствену безбедност на рачун других држава“.

        Зато је, наставио је Лавров, руски принципијелни став да су „чврсте правне гаранције да систем који се поставља није усмерен против руских снага за нуклеарно одвраћање, при чему таквих гаранција које би биле проверљиве на бази усаглашених војно-техничких критеријума“.

        Русија и НАТО су се у Лисабону 2010. договорили да сарађују поводом ПРО. Међутим, даљи преговори су се нашли у ћорсокаку због одбијања САД да пруже правне гаранције да дати систем није усмерен против руских нуклеарних снага за одврађање.

        Крајем новембра прошле године председник РФ Дмитриј Медведев је објавио комплекс мера војно-техничког и дипломатског карактера којима ће Русија одговорити на постављање америчког противракетног система у Европи.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари