ЛАВРОВ: Неке земље отворено раде против Анановог плана и желе војну интервенцију

ЗВАНИЧНА МОСКВА ПРОТИВ НАМЕРЕ ЗАПАДНИХ ЗЕМАЉА    

ДА МАСАКР У ХУЛИ ИСКОРИСТЕ КАО „СИРИЈСКИ РАЧАК“    

Сергеј Лавров

  • Сведоци смо и покушаја да се проблем сиријских избеглица искористи за војну интервенцију и мешање у сиријски конфликт. При том се прећуткује да се на територији Сирије налази негде око милион избеглица из Ирака и око пола милиона избеглица из Палестине - указао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров

        ШЕФ руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да ће телефонски размотрити ситуацију у Сирији са посредником УН и Арапске Лиге Кофи Ананом.

        Русија жели, подвукао је, да из прве руке сазна каква је ситуација у Сирији.

        Лавров је истакао да званичну Москву брину отворени покушаји неких земаља да упропасте план Кофи Анана и што за то користе „трагичне догађаје који су се десили у сиријском месту Хула“.

        „Неке земље су почеле да оно што се догодило 25. маја искористе за прелазак на војне мере и да на тај начин изврше притисак на Савет безбедности УН. Њима Ананов план смета јер не претпоставља смену режима већ стварање услова за реформе и дијалог свих Сиријаца“ - истиче шеф руске дипломатије.

        Лавров је указао да неки у свету и проблем сиријских избеглица такође користе за захтеве да Савет беубедности УН употреби војну силу против Сирије.

        „Покушавају да проблем избеглица представе као хуманитарну катастрофу. Траже отварање хуманитарних коридора и тампон зоне, јер без њих проблем наводно не може бити решен“ - рекао је Лавров.

        Према његовим речима, у Турској има око 35 хиљада избеглица из Сирије, а има их и у Јордану и Либану.

        „Реч је о 150 хиљада избеглица. Подржавамо жељу Комесара УН за питања избеглица да се пружи помоћ свима који се налазе у избегличким камповима. Важно је да се тим камповима омогући приступ“ - наводи се даље у изјави Лаврова.

        Шеф руске дипломатије критиковао је све који „покушавају да проблем сиријских избеглица искористе за војну интервенцију и мешање у сиријски конфликт. Такви, како је рекао, из њима знаних разлога прећуткују да се на територији Сирије налази негде око милион избеглица из Ирака и око пола милиона избеглица из Палестине.

        „Те цифре не могу да се пореде са оним што се десило са делом сиријског становништва у иностранству. Зато предложем да сви будемо објективни. Спољни фактор треба да се окупи око става који претпоставља искрену заинтересованост за реализацију плана Кофи Анана и да утиче на све стране у сиријском конфликту, све групације, владу и опозиционе структуре“ - закључио је Лавров.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари