ЛАВРОВ: Русија је против санкција као средства притиска на Белорусију

НАГЛАСИО: ПРОТИВ СМО И ПРИНЦИПИЈЕЛНО И ЗАТО ШТО СЕ У ОВОМ СЛУЧАЈУ РАДИ О НАМА БЛИСКОЈ ЗЕМЉИ И НАРОДУ

         РУСИЈА је против коришћења једностраних економских санкција у политици као средства принуде, у конкретном случају  - против Белорусије, изјавио је Сергеј Лавров, министар иностраних послова РФ.

         «Што се тиче једностраних економских санкција као средства принуде, ми смо из принципијелних разлога против њиховог коришћења у политици било са чије стране да долазе. Тим пре што се у овом случају ради о нама блиској земљи и народу» - рекао је у интервјуу руским и белоруским медијима на 20-годишњицу успостављања дипломатских односа између Русије и Белорусије.

         Руски министар је рекао да су председници две земље издали заједничку изјаву о недопустивости употребе сличних метода у међудржавним односима. Осим тога, о овој теми заједничку изјаву су дале и владе РФ, Белорусије и Казахстана.

         «Мислим да санкције никада не доносе резултат који желе они који се за њих залажу» - истакао је Лавров. Он је прецизирао да је овде пре свега реч о једностраним санкцијама, обзиром да се одлука о санкцијама доноси уСБ УН, да су предвиђене Повељом УН и представљају део међународног права.

         Тренутно је «црни списак» белоруских званичних лица и предузетника којима је забрањен улазак у ЕУ, а чија је имовина у земљама уније замрзнута, попео на 243 човека.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари