ЛАВРОВ: Русија нема намеру да анулира признања Абхазије и Јужне Осетије

ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ

НА 49-ОЈ МИНХЕНСКОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ О БЕЗБЕДНОСТИ

Сергеј Лавров

  • Говорећи о односима са САД, шеф руске дипломатије је указао да су и надаље неизбежна озбиљна разногласја између Русије и САД, али ће Москва и Вашингтон наставити да сарађују у интересу међународне безбедности
  • Упозорио „западне партнере“да се Москва противи свакој употреби војне силе против Сирије и Ирана и стварању „хуманитарних коридора“ на територији Сирије које бити штитили страни војни авиони
  • Упозорио је да се разногласја у ОЕБС продубљују због покушаја да се другим земљама намећу своји стандарди и да се сама организација претвори у полемички полигон, што заоштрава системску кризу унутар ње

        РУСИЈА засад не види могућности за обнову преговора о Споразуму о обичним оружаним снахама у Европи и у догледно време неће иступати ни са каквим предлозима - саопштио је министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров, иступивши на 49-ој Минхенској конференцији о безбедности. 

       „С обзиром на позиције наших западних пријатњеља, ми се више нећемо „мучити“. Одсад ћемо чекати: можда ће наши партнери имати какве идеје. Ми, у сваком случају, нећемо иступати са новим иницијативама“, предочио је руски министар.

       Поменути споразум је предвидео ограничења за земље-потписнице у броју - тенкова, борних кола, артиљеријских оруђа калибра изнад 100 мм, војних авиона и борбених хеликоптера.

       Русија је 2007. објавила да једнострано иступа из тог споразума јер чланице НАТО нису желеле да ратификују измене које су у документ биле унете још 1999. године.

       Говорећи о односима са САД, шеф русаке дипломатије је указао да су и надаље неизбежна озбиљна разногласја између Русије и САД, али ће Москва и Вашингтон наставити да сарађују у интересу међународне безбедности.

       „Међу великим државама се не могу избећи различита мишљења и противречности, понекад и озбиљне. Ми ћемо се принципијелно односити према сваком питању у руско-америчким односима. Као и досад, подвукао је Лавров, заједно ћемо - на добро наших земаља и у интересу међународне безбедности - радити у свим питањима поводом којих то буде могуће“.

       У  наставку свог минхенског излагања, упозорио је да се разногласја у ОЕБС продубљују због покушаја да се другим земљама намећу своји стандарди и да се сама организација претвори у полемички полигон, што заоштрава системску кризу унутар ње. Зато су - истакао је Лавров - потребни пројекти који ће обједињавати и цементирати европски простор и помагати да се долази до консензуса о фунадаменталним питањима безбедности.

       Шанса за то, додао је, постоји, изразивши наду да ће се у оквиру процеса „Хелсинки плус 40“ доћи до „заједничког дневног реда са усредсређивањем на решавање општих стратешких задатака на принципима недељиве безбедности“.      

       Како се једино и могло очекивати, Лавров је у Минхену саопштио: „Било каква примена силе против Сирије је неприхватљива“.

       Министар иностраних послова Русије ово је рекао одговарајући на питање новинара да ли ће Москва подржати стварање хуманитарног коридора у Сирији који би имао подршку из ваздуха. 

       „Москва неће подржати никакв  хуманитарни коридор у Сирији који које би подржавале војно-ваздухопловне снаге“, био је недвосмислен Лавров. 

       Сви добро знају - подсетио је - шта је било урађено у Либији на основу резолуције Савета Безбедности ОУН. Осим тога, ситуација у Сиријској Арапској Републици данас захтева, пре свега, хитан прекид насиља. 

       Истовремено је упозорио „западне партнере“ да би била неприхватљиава и примена војне силе против Ирана.

       Лавров је подржао предлог шефа спољне политике Немачке Гида Вестервелеа да се ирански нуклеарни проблем решава у контексту безбедности целог региона и подсетио учеснике на предлог Русије да се организује конференција о тој теми у сарадњи са 6 међународних посредника, УН, ЕУ и самим Ираном.

       Лавров је поручио Вашингтону да Русија не пристаје на захтев САД да анулира признања независности Абхазије и Јужне Осетије.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари