ЛАВРОВ: Русија није понудила политички азил Асаду

ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ОЦЕНИО ДА ЈЕ

СИРИЈСКО РУКОВОДСТВО НАПРАВИЛО МНОГО ГРЕШАКА

Лавров и Асад у Дамаску

  • О свему треба да одлучи председник Сирије Башар Асад. Он и то треба да решава сам, а не зато што га је неко из Русије то замолио - одговорио је Лавров  
  • Уколико отпочне дијалог представника сиријске опозиције и власти, у оквиру тог дијалога треба решавати сва питања, укључујући и питање - ко ће водити Сирију у прелазном периоду, како је то било у Јемену  

         МОСКВА није понудила председнику Сирије Башару Асаду политички азил у Русији, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

         „У Москву га нико није позвао“ - подвукао је руски министар одговарајући на питање „не би ли за Асада било боље да поднесе оставку и оде у Москву, него да се нађе у ситуацији у којој је био лидер Либије Моамер Гадафи?“. 

         „Можда је то тако, али о томе треба да одлучи Башар Асад. А он ће то да решава сам, а не зато што га је неко из Русије то замолио“ - одговорио је Лавров.  

         Лавров је указао да тренутно многе западне земље говоре о Асаду као о „ратном злочинцу“, изјављујући да му је место у Хагу и у Међународном трибуналу. 

         „Тада нисмо дужни ми, већ они који то изјављују, да објасне сиријском председнику које он могућности има“ - додао је шеф руске дипломатије.  

         Он је додао да „уколико отпочне свестрани сиријски дијалог уз учешће представника опозиције и власти, онда у оквиру тог дијалога треба решавати сва питања, укључујући и најважније - ко ће водити Сирију у прелазном периоду, како је то било у Јемену“.  

         Миистар је такође истакао да „на питање како ће све то изгледати и ко ће руководити тим процесом, имајући у виду потпуну подељеност сиријске опозицје, нема рационалног одговора“.  

         „НАТО и ЕУ као и неке западне земље сиријску ситуацију сматрају готово безнадежном. Истовремено не желе да за сто преговора доведу оне који их слушају. Ето, у чему је сва несрећа“ - сматра министар.  

         Лавров је искористио прилику да поново каже да Русија не оправдава сиријско руководство.

         „Сматрамо да оно није адекватно одреаговало на прве  протесте у земљи који су имали мирни карактер. Сиријско руководство је, без обзира на многобројна обећања, као одговор на наше позиве, учинило много грешака. А кораке који су усмерени у исправном правцу чини касно. На жалост, то је умнгоме допринело да конфликт уђе у критичну фазу“ - рекао је министар.

         Лавров је посебно истакао да се међународна заједница сме мешати у међудржавне конфликте само када се ради о агресији и нападу једне земље на другу. Само Савет Безбедности УН има право да доноси одлуке о употреби силе у међудржавним конфликтима.  

         „И други случај који је предвиђен Повељом УН за легитимну употребу силе је право на индивидуалну или колективну одбрану. Дакле, то је све“ - упозорио је Лавров.  

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари