ЛАВРОВ: Сирија приступила Организацији за забрану хемијског оружја

ЛАВРОВ: СИРИЈА ПРИСТУПИЛА ОРГАНИЗАЦИЈИ ЗА ЗАБРАНУ ХЕМИЈСКОГ ОРУЖЈА

         ШЕФ руске дипломатије Сергеј Лавров – иступивши у Женеви пред почетак консултација са државним секретаром САД Џоном Керијем – саопштио је да је сиријско државно руководство надлежним међународним инстанцама данас официјелно саопштило да приступа и Организацији за забрану хемијског оружја и истоименој конвенцији.

         Руски министар је истовремено оценио да је на тај начин створена још једна кључна претпоставка да буде сазвана мировна конференција о Сирији „Женева-2“.

         - Дошло је време да се позабавимо озбиљним послом. Да дођемо до договора како једном заувек решити проблем хемијског оружја у Сирији, нагласио је Лавров.

         Према његовим речима, Русија стоји на становишту да после данашњих потеза званичног Дамаска и Американци схватају да постају потпуно излишни  њихови удари по Сирији.

         Лавров је оценио да је „Женева-2“ шанса да се стане на пут „терористичкој претњи која се шири и по Сирији и у региону“. Он је, иначе, подсетио на договор постигнут током „Женеве-1“ да се у Сирији формира „прелазни орган управљања коме ће бити предате све извршне функције у земљи“.

         Он је изразио наду да ће се сукобљене стране у Сирији на новој женевској конференцији договорити о формирању „прелазне управљачке структуре са таквим овлашћењима“.

         Убрзо после Лавровљевог наступа, Секретаријат Уједињених нација објавио је да га је Сирија званично обавестила о приступања Конвенцији за забрану хемијског оружја.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари