ЛАВРОВ: Запад све води ка војној операцији у Сирији

МОСКВА НЕЋЕ ПРОПУСТИТИ У СБ УН НИ СЛЕДЕЋУ РЕЗОЛУЦИЈУ О СИРИJИ

  • Лавров је упозорио Запад: да не покушава да све свали на Русију и Кину, а поготово да им прети - као што је то урадила Хилари Клинтон - да ће за све „платити“ јер то не само да излази изван оквира дипломатије, него није ни васпитано

        ШЕФ руске дипломатије оптужио је Запад да чини све да ситуацију у Сирији подведе под главу 7. Повеље Уједињених нација која отвара врата страној војној интервенцији.

        При том је поручио „западним партнерима“: „Пре призивања принудних мера, са повивањем на главу 7. Повеље УН, треба реализовати оно што пише у резолуцијама 2042 и 2043. Треба такође извршити утицај на све стране у Сирији, а не само испостављати једностране захтеве влади у Дамаску“.

        Лавров је истовремено упозорио Запад: да не покушава да све свали на Русију и Кину, а поготово да им не прети - као што је то урадила Хилари Клинтон - да ће за све „платити“ јер то не само да излази изван оквира дипломатије, него није ни васпитано.

        Руски министар је саопштио: да Москва неће дозволити да кроз Савет безбедности прође било која резолуција која није заснована на „женевским договорима“.

        „Нисмо у Женеви седели пола дана и пола ноћи да бисмо сада све окачили мачку о реп“ - подвукао је Лавров.

        Руски министар је фактички открио да западне владе настоје да уцене Русију да прихвати њихов приступ решавању сиријске кризе. При том су претиле да ће прекинути УН посматрачку мисију уколико не дође до договора.

        Указао је да су западне земље изврнуле и закључне речи споразума из Женеведа увеле нове санкције против Сирије.

        „Или су наши међународни партнери били непоштени у Женеви, или пак нису у стању да дођу до заједничког договора“, рекао је Лавров.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари