МИП РУСИЈЕ: Пројектил са сарином код Алепа направила бригада Башаир на-Наср

МОСКВА ПРЕДОЧИЛА ТРИ НАЛАЗА СВОЈЕ ИСТРАГЕ

О ПРВОЈ УПОТРЕБИ ХЕМИЈСКОГ ОРУЖЈА У СИРИЈИ

  • ПРВИ: Примењена муниција не припада стандардној муницији сиријске армије, већ је израђена у илегалним фабрикама по моделу и параметрима рекативних невођених пројектила који се производе на северу Сирије у такозваној бригади Башаир на-Наср
  • ДРУГИ: Ради активирања пуњења, као иницијална каписла коришћен је хексоген који се код редовне хемијске муниције не примењује  
  • ТРЕЋИ: У узорцима муниције и тла пронађени су неиндустријски синтетизована нервно-паралитичка материја сарин и диизопропилфлуорофосфат који су у годинама Другог светског рата користиле западне земље за производњу хемијског оружја  

         СКРЕЋЕМО пажњу на масовно убацивање у информативни простор разних материјала који треба да - пре објављивања резултата истраживања инспектора Уједињених нација - пребаце одговорност за могуће коришћење хемијског оружја у Сирији на званични Дамаск. На тај начин се „припрема терен“ за војну акцију против њега.

         Имајући то у виду сматрамо да је могуће да изнесемо основне закључке руске анализе тла узетог са места инцидента где је примењене отровне бојеве материје - у предграђу Алепа Хан ал-Асал.  

         Напомињемо да се ова трагедија - која је узела животе 26 цивила и војника сиријске армије, а 86 људи је добило повреде различите тежине - догодила 19. марта ове године. Резултати анализе узорака обављени су, на молбу сиријских власти, у руској лабораторији која има сертификат Организације за забрану хемијског оружја, а 9. јула су предани Генералном секретару УН јер су му се власти Сирије обратиле са молбом да се обави независна истрага тог догађаја.

         Основни закључци руских стручњака су:  

         - примењена муниција не припада стандардној муницији сиријске армије, већ је израђена у илегалним фабрикама по моделу и параметрима рекативних невођених пројектила који се производе на северу Сирије у такозваној бригади Башаир на-Наср;

         - ради активирања пуњења, као иницијална каписла коришћен је хексоген који се код редовне хемијске муниције не примењује;  

         - у узорцима муниције и тла пронађени су неиндустријски синтетизована нервно-паралитичка материја сарин и диизопропилфлуорофосфат  који су у годинама Другог светског рата користиле западне земље за производњу хемијског оружја.  

         Истичемо да је руски извештај максимално коректан. То је научно-технички документ на око 100 страница са многобројним табелама и дијаграмима спектралних анализа узорака. Рачунамо да ће он суштински помоћи истрази датог инцидента линијом УН. На жалост, истрага до дан данас суштински није ни почела.  

         Пажња оних који желе намерно и заувек пребацити своју одговорност за то што се десило на званичне власти Сиријске Арапске Републике, у целини су се пребацили на догађаје у Источној Гути. Међутим, и то је - „покварена селективност“. 

         Постоје докази о случајевима ликвидације сиријских војника отровним материјама 22, 23. и 24. августа које покушавају да се забашуре, а које је званични Дамаск предочио ОУН. Тада су у предграђу сиријске престонице откривене опрема за производњу и посуде са траговима сарина. Као што је познато, са стањем повређених војника, били су упознати и чланови експертске групе УН на челу са А. Селстремом. Очигледно је да никаква објективна истрага инцидента од 21. августа у Источној Гути није могућа без расветљавања и тих околности.

         Имајући у виду горе наведено, поздрављамо изјаву Генералног секретара УН Бан Ки Муна да група А. Селстрема има намеру да се у најскорије време врати у Сирију ради наставка рада, укључујући и истрагу у рејону Хан ал Асала.  

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари