МОСКВА: Лавров није избегавао телефонски разговор са Керијем

ОДГОВОР ПОРТПАРОЛА РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ

ПРЕС-СЕКРЕТАРУ СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА ВИКТОРИЈИ НУЛАНД

Министарство иностраних послова Русије

        МИНИСТАРСТО иностраних послова Русије предложило је Стејт департменту телефонски разговор Сергеја Лаврова са новим шефом америчке дипломатије Џоном Керијем, али на ту понуду није добило одговор.

       „Предложили смо америчкој страни да до телефонског разговора Лавров-Кери дође 14. фебруара. Чак смо иницирали и одређени временски интервал. Међутим, од Керија није стигла потврда да се понуда прихвата, па то питање сматрамо тренутно неактуелним” - саопштио је портпарол МИП Русије Александар Лукашевич.

       Да подсетимо, портпарол Стејт департмента, Викторија Нуланд,  претходно је изјавила да је Кери имао намеру да телефонски разговара са Лавровом поводом севернокорејске подземне атомске пробе, али да није могао да са руским министром - иако је покушавао - да успостави телефонску везу.

       Лукашевич је демантовао тврдњу Нуланд, рекавши: „Министарство иностраних послова Русије добило је 12. фебруара молбу да се организује хитан телефонски разговор Сергеја Лаврова са господином Керијем поводом севернокорејске атомске пробе. До тог разговора у тим тренуцима није могло да дође зато што је министар иностаних послова Русије био у посети афричким земљама и имао је неодложне обавезе. То смо одмах саопштили америчкој страни“.

       Стејт департмент је, према речима Лукашевича, узвратио да ће поново затражити телефонски разговор, али се то није догодило ни 13. фебруара, нити - нагласио је - „до овога тренутка“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари