Москва оптужбе на рачун својих 49 дипломата назвала „покушајем реванша”

СЕРГЕЈ РЈАБКОВ ИЗЈАВИО ДА СЕ АМЕРИКАНЦИ „СВЕТЕ” ЗА ПИТАЊА КОЈА НЕМАЈУ ВЕЗЕ СА ОДНОСИМА ДВЕ ЗЕМЉЕ

         РУСКА дипломатија одбацила је оптужбе САД на рачун својих дипломата – да су различитим махинацијама са здравственим осигурањем остварили укупну неосновану корист од милин и по долара – и назвала их „покушајем реванша за питања која немају никакве везе са билатералним односима Москве и Вашингтона”.

         Заменик министра иностраних послова РФ, Сергеј Рјабков, изјавио је агенцији РИА Новости:

         „Ако наши амерички партнери желе да разјасне неке околности и питања која се тичу породичног и личног живота наших сарадника у САД, они то могу да нормално ураде дипломатским каналима, а не пласирањем оптужби у јавну сферу. За то имамо довољно контаката и могућност да на томе стално радимо”.

         Тужилаштво Јужног округа Њујорка оптужило је за преваре 49 бивших и активних руских дипломата и њихових супруга. Сасвим конкретно, да су тражили и добијали помоћ САД преко програма Medicaid, иако нису били ни имигранти нити социјално угрожени.

         „И ми имамо много замерки на рачун америчких дипломата у Москви, али их не износимо јавно. Постоје десетине ситуација – нагласио је Рјабков – за које би смо могли да изнесемо сасвим конкретне замерке”.

         Стејт департмент је саопштио да оптужбе против руских дипломата не би требало да утичу на односе две земље.

         Највише што прети оптуженим руским дипломатама је да буду опозвани и да морају да напусте територију САД. Иначе, оптужбе на њихов рачун објаснио је Прит Бхарара:

         „Руске дипломате су тражиле и добијале дотирану медицинску помоћ и унајмљивали станове који су били ослобођени од федералног пореза. С обзиром на ниво зарада, они на то нису имали право, а за новац који су на тај начин добијали – куповали су луксузне ствари у продавницама Tiffany, Bloomingdale's и Jimmy Choo и путовали на крстарења по Карипском мору.”     
 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари