Москва тражи имунитет за имовину свог трговинског бироа у Стокхолму

ШВЕДСКИ АМБАСАДОР ПОЗВАН У РУСКО МИНИСТАРСТВО ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА

         МИНИСТАРСТВО иностраних Русије позвало је амбасадора Шведске Томаса Бертелмана и уручило му протестну ноту поводом најављене продаје зграде Трговинског представништва РФ у Стокхолму на основу жaлбе немачког бизнисмена Франца Еделмајера.

         Еделмајер се бавио бизнисом у Санкт Петербургу почетком деведесетих година. Бизнисмен тврди да је изгубио велика средства због незаконитих радњи руских чиновника. Русија, међутим, указује да је он већ добио неколико судских спорова са Москвом и повратио неке некретнина на територији Немачке, а посебно наглашава:

         „Не признајемо легитимност дате одлуке Врховног суда Шведске јер противречи нормама међународног права, посебно члану 22 Бечке конвенције о дипломатским односима из 1961. Просторије трговинског представништва Русије имају имунитет у Шведској и у односу на извршна дејства. Руска страна ову одлуку Службе за извршење Шведске квалификује као недопустиво посезање на суверену дипломатску имовину Руске Федерације у Шведској и грубо игнорисање основа међународног права“ - каже се у званичном саопштењу Министарства иностраних послова Русије.

         У Москви се надају да Стокхолм „неће допустити дејства која ће неизбежно нанети озбиљну штету руско-шведским односима“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари