Москва у ОЕБС покреће питање људских права у САД и ЕУ поводом прислушкивања

ТРАЖИЋЕ И РАСПРАВУ О ОДНОСИМА ИЗМЕЂУ ЕУ И ЊЕНЕ ЦАРИНСКЕ УНИЈЕ СА БЕЛОРУСИЈОМ И КАЗАХСТАНОМ

  • „Руска Федерација ће скренути пражњу на ситуацију везану за поштовање људских права у САД и замљама ЕУ. Акутни проблем је мешање у приватни живот грађана, прислушкивање телефонских разговора и пресретање њихове преписке“ - изјaвила је заменик шефа прес службе Министарства иностраних послова РФ Марија Захарова
  • Русија ће тражити и израду јединствених правила за мониторинг избора

          НА заседању Савета министара иностраних послова ОЕБС - које ће се 5. и 6. децембара одржати у Кијеву - Русија ће покренути питање прислушкивања телефона и поштовању људских права у САД и Европској унији, саопштила је заменик шефа прес службе Министарства иностраних послова РФ Марија Захарова.

          „Руска Федерација ће скренути пражњу на ситуацију везану за поштовање људских права у САД и замљама ЕУ. Акутни проблем је мешање у приватни живот грађана, прислушкивање телефонских разговора и пресретање њихове преписке“ - рекла је Захарова.

          Према речима овог високог дипломате, Русија је прошле године у ОЕБС-у поднела предлог министарске одлуке у вези са овим питањем.

          „Тај предлог тада није наишао на подршку, али је након годину дана проблем прислушкивања, и то на највишем нивоу, избио на површину и добио велики публицитет“ - рекла је Захарова.

          Он је такође саопштила да Русија има намеру да током истог заседања покрене и питање коришћења ове организације за хармонизовање интеграционих процеса на Западу и Истоку Европе.

          Сада, према речима Захарове, „настају одређене вододелнице: између ЕУ и Царинске уније - у трговинско-економским областима као и између земаља Шенгена и других држава - на плану визних баријера“.

          Осим тога, у војно-политичкој сфери NATO одбија сарадњу са ОДКБ.

          Русија такође има намеру да скрене пажњу на проблеме претњи „које долазе из земаља Јужног Медитерана, а чији ће значај, на основу прогноза, само расти“.

          „Такође ћемо инсистирати на поштовању права националних мањина, укључујући и права наших сународника у Летонији и Естонији. Појава која се у овим земљама дефинише као „недржављанство“ представља срамоту за савремену Европу и свет“ - истакла је заменица директора Департмана за медије руског Министарства иностраних послова.

          Захарова је открила да ће „руска делегација изразити забринутост порастом радикалних расположења у земљама ОЕБС“.

          Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров најавио је да ће Русија на свим нивоима, па и на нивоу Савета Европе и ОЕБС-а, бранити тезу да је неопходно донети универзалне норме понашања у сајберпростору.

          Захарова је такође рекла да се на сусрету у Кијеву „у вези са предстојећим повлачењем снага ISAF (Међународних снага за подршку безбедности у Авганистану) планира доношење декларације о Авганистану у којој ће бити одређени основни правци даље сарадње“.

          РФ сматра да рад ОЕБС на мониторингу избора захтева озбиљну реформу.

          „Оцене Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права неретко се разликују од оцена других организација, чак и других структура у самом ОЕБС-у“ - истакла је Захарова.

          Према њеним речима, ове године је на иницијативу РФ и Белорусије сачињен пројекат упоредне анализе изборног законодавства ОЕБС.

          „Спонзори пројекта били су РФ и Казахстан. Надамо се да ће он означити почетак исправљања ситуације и израду јединствених правила за мониторинг избора које треба да потврде директиве органа ОЕБС“ - закључила је Захарова.

          Г. Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари