Напад би био ничим испровоцирани удар на суверену државу Сирију

ЗВАНИЧНА РЕАКЦИЈА РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ

ПОВОДОМ ИЗРАЕЛСКОГ НАПАДА НА ЦИЉЕВЕ У СИРИЈИ

  • Ако информације буду потврђене, то ће значити да се ради о ничим испровоцираним авио-ударима по циљевима на територији једне суверене државе, самим тим о грубом кршењу Повеље Уједињених нација које је неприхватљиво ма каквим мотивима  се оправдавало - саопштило је Министарство иностраних послова РФ
  • Портпарол руске дипломатије Александар Лукашевич поводом изјаве Хилари Клинтон рекао: „Није први пут, на жалост, да морамо констатовати да амерички партнери у јавним наступима често себи допуштају да са предубеђењем, а понекад и потпуно некоректно тумаче позицију Русије у вези са Сиријом. Ово важи и за изјаву државног секретара САД која се не може оквалификовати друкчије него као покушај да се све постави са ногу на главу“

        РУСИЈА је данас изразила „велику забринутост” због извештаја о синоћном израелском ваздушном нападу на сиријску територију и ставила до знања да ће сигурно осудити тај напад ако је до њега заиста дошло.

       У официјелној изјави министарства иностраних послова Русије поводом информација о авио-ударима Војних ваздухопловних снага Израела по циљевима на сиријској територији се наглашава:

       „Москва је са великом забринутошћу примила вести о налету ратне авијације Израела на објекте у Сирији у близини Дамаска. Ако те информације буду потврђене, то ће значити да се ради о ничим испровоцираним авио-ударима по циљевима на територији једне суверене државе, самим тим о грубом кршењу Повеље Уједињених нација које је неприхватљиво ма каквим мотивима  се оправдавало.

       Предузимамо хитне мере срачунате на разјашњавање ситуације у свим њеним аспектима.

       Поново инсистирамо на окончању сваког насиља у Сирији, указујући на недопустивост било каквог страног мешања, и на потребу отпочињања свесиријског дијалога заснованог на Женевским договорима од 30. јуна 2012”.

       У овом контексту треба гледати и на одговор портпарола руске дипломатије Александра Лукашевича на питање: „Како коментаришете изјаву државног секретара САД Хилари Клинтон Националном јавном радију да наводно „Руси нису хтели напредак“ у реализацији женевских договора о Сирији?“

       „Није први пут, на жалост, да морамо констатовати да амерички партнери у јавним наступима често себи допуштају да са предубеђењем, а понекад и потпуно некоректно тумаче позицију Русије у вези са Сиријом. Ово важи и за ту изјаву државног секретара САД која се не може оквалификовати друкчије него као покушај да се све постави са ногу на главу.

       Погледајмо чињенице које говоре саме по себи. Русија је била та која је, убрзо након што је 30. јуна 2012. у Женеви утврђен Коминике „Групе за деловање“, дала иницијативу да тај документ консензусом усаглашеним формулацијама прихвати Савет безбедности УН, како не би могло да буде никаквог њиховог искривљавања или инсинуација. Ради расправе о таквом решењу, предложили смо да се у Њујорку, на нивоу сталних представника,  састане „Група за деловање“. При том смо полазили од тога да би такав корак дао додатни импулс раду „спољних играча“ са Дамаском и сиријском опозицијом у циљу покретања политичког процеса и формирања у Сиријској Арапској Републици прелазних структура власти, како је и било предвиђено женевским договорима.

       Оба наша предлога наишла су на жесток отпор западних партнера, а пре свега - САД. Зато логика ситуације намеће питање: ко је уствари стављао „клипове у точкове“ остваривању женевске схеме. Сматрамо да је одговор очевидан.

       Москва је, као и досад, убеђена да су, као никад досад, потребни ванрфедни колективни напори да дође до тренутног прекида насиља и крвопролића у Сирији и трагања за компромисним претпоставкама да сукобљене стране седну за преговарачки сто, што би отворило пут миру и осујетило гуманитарну катастрофу која прети тој земљи.

       Рачунамо да ће рад, у којем значајна улога припада специјалном представнику УН и Арапске лиге Лахдару Брахимију, бити настављен. Спремни смо, као и досад, да му обезбедимо свако могуће садејство. На то позивамо - нагласио је Лукашевић - и све наше партнере, укључујући и Вашингтон“.

       Сијска војска синоћ је саопштила да је израелска авијација у зору бомбардовала војни истраживачки центар између Дамаска и либанске границе, док амерички и антисиријски расположени регионални званичници тврде да је нападнут конвој камиона који је превозио оружје за исламистички покрет Хезболах у Либану.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари