Провокативне политичке игре против држављана Русије

Извештај Министарства иностраних послова Русије „О стању људских права у неколико земаља света“  у 2011. години (4) – СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ

Хапшење Виктора Бута

* У САД  је око 211. 000 деце изоловано од родитеља или старатеља, смештено у дечје домове и породице које усвајају децу. Још већем броју (700.000) била је потребна нека друга државна помоћ

* У марту 2008. држављанина Русије - В. А. Бута - је на Тајланду ухапсила локална полиција заједно са агентима Америчке агенције за борбу са нелегалним прометом наркотика (DEA), а затим га изручила у САД. У Бангкоку је од 10. августа 2011. одржано неколико заседања суда о питању легалности екстрадиције руског грађанина у САД, која су обухватила и процедуралне аспекте његовог одвођења из локалног затвора и предаје америчким специјалним агентима

* У мају 2010. г. ухапшен је грађанин РФ К. В. Јарошенко - у Либерији, уз учешће сарадника Америчке агенције за борбу са нелегалним прометом наркотика (DEA) и 31. маја 2010. без икакве судске одлуке, уствари, присилно превезен на америчку територију. Јарошенко је био изложен психолошком и физичком притиску

* Против руских грађана усмерене су и провокативне политичке игре које су се одвијале у САД у вези са предметом правника фонда „Хермитеџ“, С. Л. Магнитског, који је погинуо у московском затвору 2009.

Превод:  Ксенија Трајковић

        АКУТНИ проблеми у САД-у су масовна убиства невиних цивила од стране ментално болесних лица.

        Један од последњих шокантних примера је и догађај у Аризони 8. јануара ове године (2011.), када је током сусрета са бирачима члана Представничког дома САД из демократске партије, Г. Гифордс, душевно оболели 22-годишњи Џ. Лофнер организовао пуцњаву у којој је убијено шест лица (међу којима судија, свештеник и деветогодишња девојчица) и рањено 14, међу њима и сам посланик.

        У складу са другим амандманом на Устав САД, право на поседовање оружја не може се ограничити од стране власти. У овом тренутку ношење оружја ради самоодбране дозвољено је законом у 49 држава (изузетак је Илиноис). При том, у 26 држава није потребна никаква специјална дозвола.

        Покушаји да се пооштре закони у овој области, неминовно наилазе на противљење заступника другог амандмана, укључујући утицајно Национално стрељачко удружење које има 4 милиона чланова.

        Према извештају министарства здравља и социјалне заштите САД-а, објављеном ове године, током 2009. г.  (новијих података за сада нема), органи социјалне заштите добили су око 3.300.000 изјава о могућим случајевима насиља у вези са више од 6.000.000 деце. Према резултатима испитивања, прикупљени су чврсти докази суровог поступања са 763.000 жртава (један од стотину малолетних Американаца).

        Од њих је 1770 лица (2,4 на 100 хиљада) страдало, при том у 75% случајева – од руке или ненамерно од сопствених родитеља. Највећи број жртава (више од 80%) је међу децом млађом од 4 године. Највећи део инцидената је повезан са остављањем деце без надзора (78%). На другом месту је – физичко насиље (17,7%), на трећем – сексуално – скоро 10%), на четвртом – психолошки притисак (7,6%).

        Као резултат испољених кршења закона, око 211.000 деце било је изоловано од својих родитеља или старатеља, смештено у дечјим домовима и породицама које усвајају децу. Још за више од 700.000 била је потребна нека друга државна помоћ, укључујући медицинску, као и правну заштиту права у суду и превентивну регистрацију њихових мајки и очева у органима за социјалну заштиту.

        Утицајна америчка асоцијација правника (ААП), у специјалном извештају 2011. г. навела је закључак о томе да се услед смањења трошкова за институције судске власти у САД-у (просечно за 10-15% у последње три године) нагло повећало оптерећење судија и смањио квалитет правосуђа.

        Економска криза у САД-у довела је до великог броја судских парница. Судови су били буквално преплављени тужбама. При том су у 31 држави смањене или замрзнуте плате судских службеника, у 26 – прекинут пријем судија на постојећа радна места, у 24 – повећане новчане накнаде за учеснике спора, у 14 – скраћено време рада судова.

        Само на Флориди, због кашњења правосуђа у стамбеним споровима, губици учесника у парницама изнели су око 10 милијарди долара. Укупни губици у највећем градском суду у САД-у, у Лос-Анђелесу (5.400 запослених и 600 сала за заседање), због дуготрајне расправе по комерцијалним споровима премашили су 15 милијарди долара, а губици адвоката око 13 милијарди долара.

        Запослени у судском систему почињу да отворено испољавају незадовољство. Например, у 2010. г. 330 запослених у Њујоршком апелационом суду захтевали су од власти државе да им повећа примања (зараде им нису повећаване током 11 година). При том су се жалили на преоптерећеност, јер сваком судији просечно припада по 3500 предмета.

        Међу најважнијим проблематичним питањима у области хуманитарних и људских права у билатералним односима са САД, спада примена са америчке стране законодавства САД у односу на грађане Русије на екстериторијални начин.  У првом реду се ради о хапшењима руских грађана у трећим земљама на захтев органа за примену закона САД-а и уз непосредно учешће агената америчких специјалних служби и ресора.

        У марту 2008. г. В. А. Бута је на Тајланду ухапсила локална полиција заједно са агентима Америчке агенције за борбу са нелегалним прометом наркотика (DEA), а затим изручила у САД. У САД-у је Бут оптужен за заверу у циљу убиства америчких грађана и војних лица, за набавку и продају преносних ПВО ракета, за пружање материјалне помоћи страним терористичким организацијама, за прање новца, за преваре приликом новчаних трансакција, као и за кршење унутарамеричких санкција против њега из 2004. г.

        МИП Русије је захтевао од Бангкока да му достави званична документа на основу којих је руски грађанин изручен Вашингтону. У Бангкоку је од 10. августа ове године одржано неколико заседања суда о питању легалности екстрадиције руског грађанина у САД, која су обухватила и процедуралне аспекте његовог одвођења из локалног затвора и предаје америчким специјалним агентима. Другог новембра ове године поротни суд у САД-у је једногласно прогласио кривим В. А. Бута по свим тачкама оптужнице, а доношење пресуде одређено је за 8. фебруар 2012. г.

        У мају 2010. г. ухапшен је К. В. Јарошенко у Либерији уз учешће сарадника Америчке агенције за борбу са нелегалним прометом наркотика (DEA) и 31. маја 2010. без икакве судске одлуке, уствари, присилно превезен на америчку територију. Руско дипломатско представништво није било обавештено о хапшењу нашег грађанина.

Сахрана Сергеја Магнитског

        К. В. Јарошенко је био изложен психолошком и физичком притиску. У САД-у је оптужен за криминалну заверу у циљу испоруке кокаина на територију САД-а и 7. септембра ове године осуђен на 20 година затвора. Основа доказа у потпуности је грађена на пресретању телефонских разговора, а не на реалном деловању.

        На захтев Министарства правде САД-а, у Немачкој је у новембру 2010. г. ухапшен руски грађанин С. М. Сатаринов (оптужен за кривична дела у вези са наркотицима, испоручен у САД из Немачке 14. априла ове године), а у Швајцарској, у марту ове године – В. В. Здоровенин.

        Против руских грађана усмерене су и провокативне политичке игре које су се одвијале у САД у вези са предметом правника фонда „Хермитеџ“, С. Л. Магнитског, који је погинуо у московском затвору 2009. г.

        Уз учешће низа америчких законодаваца, направљен је списак руских функционера, који су, наводно, имали везе са његовом смрћу („списак Магнитског“), а Конгрес САД-а је предложио нацрте закона који предвиђају против тих лица увођење визних и финансијских санкција, што противречи принципу презумпције невиности. У јулу ове године, Стејт департмент је саопштио одлуку да ограничи улазак у САД за неколико неименованих сарадника органа за примену закона, позивајући се на њихову умешаност у случај Магнитског.

        У САД-у двојици руских грађана прети смртна казна. Калифорнијски суд је 2007. г. осудио Ј. Г. Михела због саучесништва у серијском убиству. Дуги низ година он се налази у самици без прозора, забрањене су му шетње и комуникација са другим затвореницима. Н. Ј. Лешченко-Вилсон је оптужен за убиство мужа своје бивше супруге и њеног сина.

        Изузетно акутан проблем је насиље према деци из Русије, коју су усвојиле америчке породице.

        У САД-у се наставља судска парница М. Грисмору у вези са оптужбом за силовање усвојене руске девојчице Ксеније Антонове. Одбрана прибегава разним маневрима, укључујући и коришћење фалсификованих докумената, да би заштитила оптуженог. При том социјална служба округа Чироки (држава Џорџија) одлаже решавање питања о давању америчког држављанства руској девојчици, затварајући очи на то да су је -неосновано и кршећи важећа у САД-у правила процедуре - више пута смештали у психијатријске установе.

        Суд у граду Јорку, (држава Пенсилванија) 18. новембра ове године донео је неосновано благу пресуду супрузима Крејвер оптуженим због страдања у августу 2009. г. усвојеног дечака Вање Скоробогатова из Русије (на телу седмогодишњег дечака пронађено је 80 повреда). Без обзира што је оптужба захтевала највећу меру казне, сматрајући да је В. Скоробогатов страдао кривицом усвојилаца, Крејвери су из судске сале изашли на слободу пошто су у затвору провели годину и по.

        У држави Аљаска у августу ове године Џесика Бигли, помајка руског детета Данила Бухарова, која га је јавно вређала пред тв-камером, проглашена је кривом због „мањег кршења закона“. Одређена је казна лишавањем слободе у трајању од 180 дана условно и новчана казна у износу од 2.500 долара са одлагањем пресуде (пробни рок) за три године.

        Дмитриј Жарков је отпутовао на лечење у САД 2008. г. и живи код породице Екманов у Јужној Каролини. Упркос обећањима, они нису ни започели процес усвајања, а америчка виза за дечака је истекла. Без обзира на постојеће споразуме у случају Јулије Ошченко, процес њеног усвајања од стране америчког грађанина Р. Силанксаса такође није формално завршен. Девојчица је одведена у САД 2004. г. ради лечења и још увек се налази тамо супротно руским и америчким законима.

(следи наставак – ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари