Рогозина наслеђује каријерни дипломата Александар Грушко

МОСКВА ЈЕ ПРИПРЕМИЛА КАДРОВСКИ ОДГОВОР НАТО

                  Сергеј Лавров

  • Грушко тренутно, у својству заменика министра, одговара за рад Првог европског департмана Министарства иностраних послова Русије (франкофоне земље) и департмана општеевропске сарадње (укључујући и европске организације)
  • Рогоизинов наследник у Бриселу је рођен 25. априла 1955. године. Син је бившег првог заменика председника КГБ СССР, генерал- пуковника Виктора Грушка 
  • Грушко-јуниор је 1977. године завршио Московски државни институт за међународне односе и од тада ради у Министарству иностраних послова. Био је начелник одељења Департмана за питања безбедности и разоружања, шеф делегације Русије за питања војне безбедности и контролу над наоружањем у Бечу, директор Департмана за општеевропску сарадњу. Од 6. септембра 2005. године је заменик шефа руске дипломатије. По рангу је изванредни и опуномоћени амбасадор. Говори холандски и енглески језик     

         МИНИСТАР иностраних послова Русије Сергеј Лавров саопштио је - после редовног заседања Савета Русија - НАТО на нивоу министара иностраних послова, одржаног у Бриселу иза затворених врата - да се дијалог Москве са овим војним савезом наставља, а да разлике и даље остају, у првом реду поводом постављања америчког противракетног штита у Европи.

         У саставу руске делегације био је и заменик министра иностраних послова Русије Александар Грушко, који је предложен за новог сталног представника Русије при НАТО. Његово путовање је била нека врста „упознавања са радним местом“.

         Кремљ је подесну фигуру за ту дужност тражио од децембра прошле године када је Дмитриј Рогозин - који је био више од амбасадора своје земље при НАТО, именован за заменика премијера.

         На списку потенцијалних наследника Рогозина незванично су фигурисали: први заменик председника Савета Федерације Александар Торшин, шеф сенатског комитета за међународне односе и одбрану Михаил Маргелов,  Виктор Озеров, као и бивши губернатор Московске области Борис Громов. Међутим, именовања нису зависила само од воље Москве.

         Процедура да би неко био именован за представника у алијанси је веома захтевна.

         Неопходно је да кандидатуру прихвате и свих  25 земаља чланица НАТО. По правилу, ова формалност траје и по пола године. Тек након прелиминарних усаглашавања, стални представник се именује на дужност указом председника Русије.

Александар Грушко

         То што није кандидован политичар већ дипломата од каријере, указује да у Москви рачунају да ће после председничких избора у САД уследити реални преговори са НАТО о противракетној одбрани и ће се прећи на терен припрема за преговоре. За овај посао, нема сумње да је потребно солидно дипломатско искуство које Грушко има.

         Он тренутно, у својству заменика министра, одговара за рад Првог европског департмана Министарства иностраних послова Русије (франкофонске земље) и департмана општеевропске сарадње (укључујући и европске организације).

         Прелазак на дужност сталног представника при НАТО из фотеље заменика министра никако не представља деградацију. Треба рећи да је стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов такође био заменик Лаврова.

         Под руководством  сталног представника Русије у НАТО налази се солидан број сарадника. Само у представништву ради више од 20 дипломата. Још негде око 25 официра су сарадници војног дела представништва при НАТО. Ако се томе дода стални технички састав, представништво при НАТО је крупније од многих руских амбасада по свету.

         Рогозин је имао посебан положај. Од фебруара 2011. године он је био не само стални представник него и специјални преставник председника РФ за односе са НАТО су вези са противракетном одбраном. Ово обједињавање се десило тек три године од доласка Рогозина у Брисел. Није искључено, уколико у перспективи Грушко буде именован, да он такође добије исти статус.

         Александар Грушко је рођен 25. априла 1955. године. Он је син бившег првог заменика председника КГБ СССР, генерал- пуковника Виктора Грушко.  

         Грушко-јуниор је 1977. године завршио Московски државни институт за међународне односе и од тада ради у Министарству иностраних послова. Био је начелник одељења Департмана за питања безбедности и разоружања, шеф делегације Русије за питања војне безбедности и контролу над наоружањем у Бечу, директор Департмана за општеевропску сарадњу. Од 6. септембра 2005. године је заменик шефа руске дипломатије. По рангу је изванредни и опуномоћени амбасадор. Говори холандски и енглески језик.     

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари