Руса „недржављана” у Летонији и Естонији више од 410.000

У ЛЕТОНИЈИ ЧИНЕ ВИШЕ ОД 13 ОДСТО УКУПНОГ СТАНОВНИШТВА, А ЛИШЕНИ СУ СВИХ ПОЛИТИЧКИХ ПРАВА

Застава Летоније

  • Ни њихова деца не могу да добију држављанство. А не могу да бирају чак ни  одборнике за локалну власт, тамо где плаћају порез

         РУСИЈА се је званично изразила наду да ће лидери Европске уније обратити пажњу на парадоксалну ситуацију при расподели броја места у Европском парламенту за Естонију и Летонију.

         Ово је , говорећи у Талину на регионалној конференцији руских сународника из балтичких земаља, изјавио Константин Долгов – опуномоћени представник Министарства иностраних послова Руске Федерације за људска права, демократију и владавину права.

         Према његовим речима, парадокс је у томе што су становници тих држава - такозвани „недржављани” - лишени политичких права, па и саме могућности да гласају на изборима за Европски парламент. Међутим, рекао је Долгов, при расподели квота места у Европском парламенту, ти људи су узети у обзир као да имају право гласа, и на основу тога политичари из ових земаља добијају места европосланика како би могли да заступају њихове интересе.

         „Очекујемо да се ЕУ коначно позабави овим проблемом„, - рекао је високи руски дипломата. „Ми ћемо држати ово питање отвореним у контексту предстојећих избора за Европски парламент који ће се одржати 2014” - обећао је Долгов сународницима учесницима овог репрезентативног форума.

         Подсетимо се да су „недржављани” ( познатији као „Негрос” – прим. ред) – одређени као лица без држављанства у Естонији и Летонији, која имају посебан статус. То су лица која су били држављани Совјетског Савеза, а којима после његовог рушења није признато право држављанства у новим државама. Чак ни њихова деца немају право на држављанство.

         Недржављанство аутентичних житеља у некој земљи фактички је крајње чудно и досад непознато у светској пракси. Недржављани се не могу сматрати ни грађанима, ни странцима, али ни лицима без грађанства, већ се одређују као „лица са посебним правним статусом“.

         Као докумет који показује њихов идентитет, они добијају посебан „пасош недржављана” (само њима се издаје „путна исправа за лица без држављанства”) .

         У Летонији тренутно око 320.000 људи има статус недржављана, а већина њих су припадници руског народа. Они чине више од 13 % укупног становништва. Недржављани су потпуно лишени политичких права, па не могу да бирају чак ни  одборнике за локалну власт, тамо где плаћају порез.

         Иста је ситуација и у Естонији.Према подацима њеног Министарства унутрашњих послова, на 1. јуна 2013. број лица без држављанства (апатрида) био је 90.190 лица, или 6,7 % становништва .

Извор:Балтија, портал руских заједница у балтичким земљама

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари