РУСИЈА: Могуће отварање тренажних центара у бившим базама ОВК

КОМЕНТАР РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ПОВОДОМ НАПИСА О ВОЈНОЈ ОБУЦИ

СИРИЈСКЕ ОПОЗИЦИЈЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ТЗВ. „РЕПУБЛИКЕ КОСОВО“

Сиријски побуњеници

  • Претварање Косова у интернационални полигон за припрему различитих оружаних формација може да постане озбиљан дестабилизујући фактор не само у оквирима Балкана - упозорила руска дипломатија и затражила да „међународно присуство“ у покрајини томе стане на пут

          ЗВАНИЧНА Москва одлучила је да упозори „међународну заједницу“ да нелегална „Република Косово“ која је под патронатом УН, ЕУ и НАТО - постаје простор за обуку сиријских побуњеника.

          Учинила је то у форми одговора (на постављено питање) Департмана Министарства иностраних послова РФ  за информисање и штампу.

          Питање: Разни медији у последње време пишу о припремама активиста сиријске опозиције на територији Косова. Како коментаришете ту чињеницу?

          Одговор: Заиста, у последње време привлачи пажњу писање медија о контактима представника сиријске опозиције са властима такозване „Републике Косово“. Не ради се само о „размени искустава у организацији сепаратистичких покрета, усмерених на свргавање постојећих режима, него и о војној обуци сиријских бојовника на територији Косова.

          У томе постоји намера да се за припреме користе терени који су географски слични сиријском рељефу. Није искључена вероватноћа стварања тренажних центара тамо где су бивше базе „Ослободилачке војске Косова“.

            Овакве намере не могу да не изазову забринутост јер су у супротности  са напорима специјалног изасланика УН и Арапске лиге К. Анана које подржава цела међународна заједница. Поврх свега, претварање Косова у интернационални полигон за припрему различитих оружаних формација може да постане озбиљан дестабилизујући фактор не само у оквирима Балкана.

          Зато позивао међународно присуство у тој покрајини да предузме све неопходне мере да спречи реализацију оваквих намера.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари