Русија подржава мир у Сирији али без предуслова да се Асад повуче

МОСКВА ПОДРЖАЛА МЕЂУНАРОДНОГ МИРОВНОГ ИЗАСЛАНИКА ЗА СИРИЈУ ЛАХДАРА БРАХИМИЈА, АЛИ…

Михаил Богданов

  • „Као и раније, чврсто заступамо став да је на Сиријцима да донесу одлуку о будућности Сирије без мешања споља и без наметања унапред припремљених рецепата“, саопштило је руско Министарство иностраних послова

        РУСИЈА је данас изразила подршку напорима међународног мировног изасланика за Сирију Лахдара Брахимија, али је поновила да одлазак сиријског председнка Башара ал Асада не сме бити предуслов за споразум о окончању сукоба у тој земљи.

       После јучерашњих разговора са САД и Брахимијем, кога сиријска влада сматра „отворено пристрасним“, Москва је поново позвала на окончање насиља у Сирији у коме је од марта 2011. године убијено 60.000 људи.

       На састанку с Брахимијем и замеником америчког државног секретара Вилијемом Бернсом, заменик руског министра спољних послова Михаил Богданов је „изнео непоколебљву подршку мисији Брахимија као специјалног изасланика УН и Арапске лиге“, саопштило је руско министарство спољних послвва.

       Међутим, питање Асада, чију оставку траже САД, ЕУ и арапске земље, предвођене земљама у Заливу, како би се окончао грађански рат, изгледа да је било спорна тачка на састанку са руским представником, јавио је Ројтерс. 

       „Као и раније, ми чврсто заступамо став да је на Сиријцима да донесу одлуку о будућности Сирије без мешања споља и без наметања унапред припремљених рецепата“, навело је руско министарство.

       Русија и Кина су током сукоба који траје већ 22 месеца три пута блокирале резолуције Савета безбедности УН које су имале за циљ да се изврши притисак на Асада да оде са власти.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари