Русија поручила Клинтоновој да ће њен амбасадор остати без утицаја у Москви

Заоштрава се руско-амерички `дипломатски рат` поводом предугачког језика амбасадора САД у Москви

* Портпарол Стејт департамента, Викторија Нуланд, посаветовала Москви да се навикава на манире амбасадора Мајкла Мекфола

* Американци не треба да рачунају да ће влада суверене земље да се навикава на несуздржани језик шефа дипломатске мисије који се дичи тиме да тек учи азбуку професије» - рекао је анонимни извор из руског Министарства иностраних послова државној агенцији РИА Новости

* С обзиром да је наша дипломатија већ саопштила да нема намеру да се навикава на Мекфолове испаде, мислим да САД морају да извуку крајњи закључак: да ли им је у Москви потребан амбасадоир без утицаја – поручио Вашингтону председник спољнополитичког комитета Државне Думе Алексеј Пушков

          МОСКВА нема намеру да се „навикава“ на несуздржани језик амбасадора САД у РФ Мајкла Мекфола и сматра да је његов непрофесионализам опасан, изјавио је анонимни извор из Министарства иностраних послова РФ државној агенцији РИА Новости.

          «Навикавати се на манире америчког амбасадора» посаветовала је руској влади портпарол Стејт департмента Викторија Нуланд.

          «Американци не треба да рачунају да ће влада суверене земље да се навикава на несуздржани језик шефа дипломатске мисије који се дичи тиме да тек учи основе професије» - рекао је извор са Смољенског трга где је седиште руске дипломатије.

          «Јасно је зашто Стејт департмент оправдава његове брљотине, међутим било би исправније препоручити господину Мекфолу да се навикне да је непрофесионализам у дипломатији веома опасна и недопустива ствар» - подвукао је саговорник агенције.

          На последњем брифингу званични представник Стејт департмента Викторија Нуланд је изнела претпоставку да Русија није исправно интерпретирала речи амбасадора САД у РФ.  Нуланд при том није одговорила директно на питање - да ли је Мекфол тврдио да је Русија предлагала да Киргизија узме мито.

          Говорећи 25. маја ове године пред студентима Високе школе за економију, Мекфол је дао низ оштрих изјава која се тичу става РФ о низу међународних тема. Шеф америчке дипломатске мисије алудирао је да Русија наводно покушава да уграђује «неке» своје интереса у разматрање спољнополитичких питања са САД. Говорио је и о неким «привилегованим зонама утицаја» Москве на простору ЗНД укључујући и Киргизију.

          Факти подсећају да је представник Министарства иностраних послова РФ дан раније оштро критиковао изјаве америчког амбасадора истакавши да оне по својој форми излазе из оквира дипломатске етике, а у суштини представљају намерно искривљавање низа аспеката руско-америчког дијалога.

          Указало је да ово није први случај када изјаве и дејства амбасадора Мекфола «изазивају згранутост» због уношења несувислости у медијски простор.

          Само који сат касније се огласио и Алексеј Пушков, председник спољнополитичког комитета Државне Думе, који је упозорио Вашингтон: да Мекфол – после целог низа иступања која су наишла на оштру критику министарства Сергеја Лаврова - `може изгубити утицај у Москви`.

          «С обзиром да је наша дипломатија већ саопштила да нема намеру да се навикава на Мекфолове испаде, мислим да САД морају да извуку крајњи закључак: да ли им је у Москви потребан амбасадор без утицаја».

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари