Руске амбасаде у опасним земљама штитиће „спецназ”

МИНИСТАР ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА СЕРГЕЈ ЛАВРОВ НАГЛАСИО: НАРАВНО, УЗ САГЛАСНОСТ ЗЕМЉЕ ДОМАЋИНА

  • „Наши стручњаци су прорачунали колики контигент спецназоваца нам је потребан. То је неколико стотина људи. Тренутно их имамо премало. Радимо на томе. Имамо принципијелну подршке највишег државног руководства. Надам се да ћемо решити финансијску страну тог питања” – истакао је шеф руске дипломатије

         АМБАСАДЕ Руске Федерације у појединим земљама штитиће Спецназ (јединице за специјалне операције). Међутим, то ће бити могуће само уз сагласност земље домаћина, наводи РИА Новости.

         „Код нас је током последње деценије важило правило да амбасаде штите припадници пограничне службе ФСБ-а (Федерална безбедносна служба). Раније су у већини земаља, нарочито у малим, амбасаде чували цивили, који, чак, нису били ни наоружани.

         Другим речима, то су били привремени запослени руских установа у иностранству” – изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.

         Он је додао да су припадници пограничне службе људи који се шаљу на рад у иностранство током служења у војне обавезе.

         „У земљама где постоји опасна политичка ситуација, где криминал представља озбиљну опасност, већ раде спецназовци. Ту спадају Либија, Ирак и низ других земаља. Нормално, уз сагласност земље домаћина” – рекао је први дипломата Русије.

         По његовим речима, још пре неколико година сачињен је план јачања безбедности руских установа у иностранству.

         „Наши стручњаци су прорачунали колики контигент спецназоваца нам је потребан. То је неколико стотина људи. Тренутно их имамо премало. Радимо на томе. Имамо принципијелну подршке највишег државног руководства. Надам се да ћемо решити финансијску страну тог питања” – истакао је шеф руске дипломатије.

         Такође, Сергеј Лавров је рекао да је Русија замолила Пољску да појача обезбеђење амбасаде уочи „Марша независности”, током којег је она оштећена, као и да је упозоравала на могуће ризике приликом демонстрација.

         „Имали смо уверавања да ће пољска страна посветити дужну пажњу обезбеђивању наше амбасаде. Ми смо ипак уочи тих демонстрација упозоравали пољске колеге (полицију и друге надлежне структуре) да је то веома ризична идеја. Замолили смо их да додатно појачају обезбеђење, али, они су нас уверавали да ће све бити у реду. Међутим, као што знате, ништа није било у реду” – истакао је руски министар.

         Подсетимо, 11. новембра ове године пољски националисти и радикалне  десничарске организације одржале су „Марш независности”, током којег је испред капије руске амбасаде спаљена полицијска кућица, а амбасада је гађана камењем, бакљама и петардама. Руско Министарство иностраних послова затражило је објашњење од пољске стране, као и накнаду штете и кажњавање виновника. После тога је уследило извињење Москви пољског председника Бронислава Коморовског.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари