САД упозорене да од глобалног мониторинга не прави сервис америчких интереса

МОСКВА ОДБАЦИЛА СУМЊЕ ВАШИНГТОНА НА СВОЈ РАЧУН ПОВОДОМ ХЕМИЈСКОГ И БИОЛОШКОГ ОРУЖЈА

         МИНИСТАРСТВО иностраних послова РФ одбацило је оптужбе САД да Русија наводно не извршава обавезе о забрани хемијског и биолошког оружја.  

         „Као и претходних година, Стејт департмент неосновано без икаквих фактичких доказа тврди да Русија наводно крши обавезе из неких међународних споразума” - оценило је Министарство иностраних послова Руске Федерације.   

         Указало је да је 31. августа ове године амерички Стејт департмент објавио извештај „О поштовању међународних споразума у области контроле наоружања, спречавања његовог ширења и разоружања за 2011. годину” и са њим повезане посебне извештаје о поштовању Споразума о конвенционалном разоружању у Европи, Конвенције о забрани употребе хемијског оружја и новог руско-америчког Споразума о смањењу стратешког офанзивног оружја.

         У овим извештајима су дате оцене како друге државе извршавају договорене обавезе за 2012.г годину.   

         „У извештају се поново фиксирају примедбе које се понављају из године у годину поводом хемијских и биолошких конвенција. Изазвива недоумицу то што амерички експерти нису упознати или намерно изврћу информације о току и начину како Русија извршава своје обавезе из Конвенције о забрани хемијског оружја, која се остварује под контролом Организације о забрани хемијског оружја” - истиче руско Министарство иностраних послова.    

         При том је подвукло да САД настављају са изношењем сумњи у основаност руских тврдњи о извршавању одредби Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја, иако „Американци не наводе чињенице које то потврђују”.

         На крају је руско Министарство иностраних послова упозорила:  да Американци конвенције схватају произвољно и веома широко па се стиче утисак да систем глобалног мониторинга биолошке безбедности, под координацијом САД, настоје да претворе у сервисирање америчких интереса, искључујући традиционалне опробане приступе и свеобухватну контролу биолошких активности у свету.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари