Вашингтон боље зна коме је давао мито за базу Манас

Руска дипломатија јавно критиковала амабасадора САД у Москви Мајкла Мекфола

Амерички војници у бази Манас

* Руско руководство никада није користило термин «привилеговане сфере утицаја». Ми смо говорили и говоримо о земљама са којима нас вежу узајамни привилеговани интереси. Ми не користимо укорењени код Американаца појам «сфера утицаја» у практичној политици, укључујући и наше односе са Киргизијом

* Изјављивати да смо тобоже предлагали размену «Ирана за Грузију», а «људска права у Русији – за Северну Кореју», то само значи да се ништа не зна о ставу Москве, у којем принципијелна питања представљају безусловни приоритет и нису предмет никакве трговине

*  Тешко је такође да се схвати зашто је такав присталица слободе јавног говора, какав је М. Мекфол, одлучио да баци сенку на високопрофесионалну делатност телевизије Раша тудеј у САД. Чини се да би он требало да буде задовољан што амерички грађани имају допунски извор информација 

          МИНИСТАРСТВО иностраних послова Русије реаговало је на говор америчког амбасадора у Москви Мајкла Мекфола студентима Високе економске школе.

          ФАКТИ преносе у целини саопштење МИД РФ:

          У МИНИСТАРСТВУ иностраних послова Русије са крајњим неразумевањем је примљено оно што је амбасадор САД у Москви М. Мекфола изнео током свог говора 25. маја ове године пред студентима Високе школе за економију.  

          Амбасадорове оцене о односима Русије и САД по својој форми излазе изван оквира дипломатске етике и у суштини представљају намерно искривљавање многих аспеката руско-америчког дијалога.  

          Посебно треба рећи да руско руководство никада није користило термин «привилеговане сфере утицаја».

          Ми смо говорили и говоримо о земљама са којима нас вежу узајамни привилеговани интереси. Ми не користимо укорењени код Американаца појам «сфера утицаја» у практичној политици, укључујући и наше односе са Киргизијом. Што се тиче аеродрома Манас (у Киргизији), вероватно М. Мекфол више зна коме је и какав мито давао Вашингтон.

Мајкл Мекфол

          Можемо само да изјавимо да је негде пре 10 година администрација Џ. Буша уверевала да им је база у Манасу потребна на само годину-две дана. Свесни смо да је у Вашингтону на власти већ друга администрација, међутим то не скида проблем предвидивости и транспарентности америчких дејстава у Централној Азији. Амбасадор треба да, како минимум, објасни раскорак између речи и дела.

          Ништа мање нису непрофесионалне и тврдње М. Мекфола  о неким наводним «покушајима» Русије при разматрању актуелних међународних проблема.

          Изјављивати да смо тобоже предлагали размену «Ирана за Грузију», а «људска права у Русији – за Северну Кореју», то само значи да се ништа не зна о ставу Москве, у којем принципијелна питања, укључујући и забрану ширења нуклеарног оружја, представљају безусловни приоритет и нису предмет никакве трговине.  

          Тешко је такође да се схвати, зашто је такав присталица слободе јавног говора, какав је М. Мекфол, одлучио да баци сенку на високопрофесионалну делатност телевизије Раша тудеј у САД. Чини се да би он требало да буде задовољан што амерички грађани имају допунски извор информација.  

          Ово није први случај да изјаве и дејства господина Мекфола, који се налази на тако одговорном положају, изазивају крајњу забринутост.

          Задатак амбасадора, по нашем схватању, јесте и да доприноси постепеном развоју билатералних односа са земљом домаћином на основу дубоког познавања чињеница, које нипошто не значе забрињавајуће пласирање бесмислица у медијски простор.

          Ситуација је утолико тужнија што се зна да је М. Мекфолу - већ у првим данима на дужности амбасадора  САД - био омогућен приступ свим представницима федералних органа извршне и законодавне власти како би се упознао са реалним ставовима Москве о свим поменутим питањима».

          ФАКТИ подсећају да је 25. маја Мекфол студентима Високе школе за економију у Москви рекао да је 2009. године Русија «поткупила Киргизију да би Американце избацила из базе Манас». Он је тада још изјавио да су Американци такође предлагали новац Бишкеку, али да је сума била «десет пута мања».

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари