Микроблог амбасадора САД у Москви: „председнички избори су нелегитимни“

РУСКИ ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ ПРОТИЧУ

БЕЗ ИКАКВИХ ОЗБИЉНИЈИХ НЕРЕГУЛАРНОСТИ, АЛИ...

Мајкл Мекфол

  • Руска опозиција коју контролише Запад припремила унапред (монтиране) видеоклипове и жалбе о наводним нерегуларностима
  • Најсмешнију игру ипак је заиграла америчка амбасада у Москви. На микроблогу амбасадора САД Мајкла Мекфола на Twitter-у, појавила су се саопштења типа: „Страни посматрачи јављају о великом броју изборних нерегуларности по целој Русији, што доводи у сумњу легитимност самих председничких избора“
  • Убрзо су, међутим, из амбасаде почели да тврде: „То су урадили непознати хакери, господин амбасадор уопште није ништа написао о нелегитимности председничких избора у Русији“

        ЦЕНТРАЛНА изборна комисија Русије објавила је да је примила 460 жалби до почетка гласања на председничким изборима, али је истовремено самопштила да су засноване биле - само 22.

        Током прве половине самог изборног дана пристигло је једва 86 нових жалби, али ће њихов садржај тек бити проанализиран.

        Међутим, „Лига бирача”, која је под контролом прозападне антипутинске опозиције, тврди да је прикупила податке о више од 3000 нерегуларности на председничким изборима. У њено име се Андреј Дјомин пожалио на удаљавање са изборних места „више од 100 посматрача Лиге“.

        Заменик председник Централне изборне комисије, Станислав Вавилов, упозорио је, међутим, да је опозиција - према подацима полиције - још током фебруара, што значи данима пре почетка избора - почела да припрема мотиране видео-кадрове о тобожњим изборним фалсификацијама.

        „Такви видео-клипови су направљени унапре, а носе датум 4. март 2012. године. Имамо доказе такође: да су унапред биле написане и стотине жалби на резултате гласања на полединим изборним местима. Творци лажних видео-клипова можда ће и кривично одговарати“, указао је Вавилов.       

        Најсмешнију игру ипак је заиграла америчка амбасада у Москви. На микроблогу амбасадора САД Мајкла Мекфола на Twitter-у, прво су се појавила саопштења типа: „Страни посматрачи јављају о великом броју изборних нерегуларности по целој Русији, што доводи у сумњу легитимност самих председничких избора“.

        А онда су из амбасаде почели да тврде: „То су урадили непознати хакери, господин амбасадор уопште није ништа написао о нелегитимности председничких избора у Русији“.

        Мекфол је, одмах по преузимању дужности у Москви, уприличио сусрет са свим представницима руске прозападне опозиције, што су јавно осудиле Јединствена Русија и Либерално-демократска партија Владимира Жириновског.

*   *   *   *    *

        После неколико сати, амбасада САД  у Москви саму себе је демантовала (кориговала). Саопштила је да хакери нису извршили упад у микроблог амбасадора Мекфола, него да су - направили цео лажни микроблог који је веома налик на његов.

        „Твит на руском - објавила је амбасада - био је упућен данас са лажног налога који није имао плави знак који потврђује аутентичност микроблога амбасадора Мекфола. Господин амбасадор, дакле, нема никакве везе са лажним твитом. Влада САД ће се уздржавати од комантарисања председничке кампање у Русији све док се гласање не заврши ”.   

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари