МИЛЕР: Хвала Србији, Јужни ток је један од највећих пројеката у Европи

СА ВИСОКОМ ДЕЛЕГАЦИЈОМ ГАСПРОМА РАЗГОВАРАЛИ И НИКОЛИЋ И ВУЧИЋ

Алексej Милер

  • Председник Томислав Николић рекао да је реализација пројекта Јужни ток од изузетног значаја за привреду Србије, јер је подиже за једну лествицу у региону и промовише у значајан економски фактор не само на Балкану, него и у целој Европи
  • Руска страна предложила да 24. Новембра буду потписана три документа: споразум о транспорту гаса кроз Србију, споразум о финансирању српског удела и посебни уговор са Владом Републике Србије

        Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић и Милер истакли су на састанку у Београду значај потписивања споразума о финансирању и изградњи гасовода Јужни ток, као и споразума између Србијагаса и Гаспрома о транспорту гаса.

       Како је наведено у саопштењу Владе, радове на изградњи гасовода изводиће српске компаније.

       На састанку су разматране могућности за враћање старих дугова, и закључено је да се до краја године морају пронаћи начини да се они затворе.

       Са делегацијом Гаспрома, предвођеном председником Управног одбора Милером, у којој је био и генерални директор Нафтне индустрије Србије (НИС) Кирил Кравченко, састао се и председник Србије Томислав Николић, наводи се у саопштењу из кабинета председника Србије.

       Председник Николић је рекао да је реализација пројекта Јужни ток од изузетног значаја за привреду Србије, јер је подиже за једну лествицу у региону и промовише је у значајан економски фактор не само на Балкану, него и у целој Европи.

       Изградња гасовода „Јужни ток“ у Србији ће почети 24. новембра 2013. године. Руска страна је предложила да том приликом свечано буду потписана још три документа: споразум о транспорту гаса кроз Србију, споразум о финансирању српског удела и посебни уговор са Владом Републике Србије.

       Милер је рекао да је Јужни ток један од највећих пројеката у Европи и захвалио српској страни на напорном раду да се реше сва питања везана за отпочињање његове изградње.

       Што се осталих пројеката „Гаспрома“ тиче, Милер је рекао „да је било одређених неспоразума са Министарством енергетике Републике Србије, када се у одређеним аспектима приметило не само одсуство сарадње, већ и било каквог дијалога са НИС-ом, али је изразио наду да ће све потешкоће које су том приликом настале врло брзо бити отклоњене и сви неспоразуми решени“.

       Милер и Николић су разговрали и о новим пројектима које Нафтна индустрија Србије намерава да реализује у Србији и региону, наводи се у саопштењу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари