Модернизација руске армије поверена једном од највећих српских пријатеља

ДМИТРИЈ РОГОЗИН ПОТПРЕДСЕДНИК РУСКЕ ВЛАДЕ

ЗАДУЖЕН ЗА ВОЈНО-ИНДУСТРИЈСКИ КОМПЛЕКС

Дмитриј Рогозин

  • Рогозин наследио функцију Сергеја Иванова који је именован за начелника апарата шефа државе у Кремљу
  • Отац Дмитрија Рогозина, Олег, био је до краја 80-тих на дужности заменика начелника службе за наоружање у Министарству одбране СССР
  • Укупан обим државних поруџбина у овој области у Русији је ове године износио 750 милијарди рубаља (18 милијарди 750 милиона евра), што је 1,5 пут више него у 2010. години

        ПРЕДСЕДНИК Руске Федерације Дмитриј Медведев именовао је сталног представника Русије при НАТО, Дмитрија Рогозина, za потпредседника владе задуженог за војно-индустријски комплекс, што значи да ће, поред осталог, бити одговоран за наоружавање руске армије, односно за државне поруџбине у сфери одбране.

        „Желим да упознам јавност да сам Вас именовао за заменика председника владе Руске Федерациује и да ћете координирати делатност развоја војно-индустријског комплекса, да ћете се бавити свим питањима развоја одбрамбеног комплекса и одговарајућим предузећима, координирати питања расподеле и извршења државних поруџбина у области испорука војне технике и свим питањима везаним за координацију ове проблематике“, рекао је Медведев при сусрету са Рогозином.

        Рогозин, један од најпросрпскијих људи у руском државном и политичком врху, наследио је на овом месту потпредседника Путинове владе за војно-индустријски комплекс Сергеја Иванова који је именован за начелника апарата шефа државе у Кремљу.

        Средином новембра Рогозин је постао председник Комисије за одбрану и војну индустрију при „друштвеном комитету присталица Медведева“.

        Дужност сталног представника при НАТО Рогозин је заузимао од 2008. године. У више сазива Дмитриј Рогозин је био заменик председика Државне Думе и председник думског Комитета за међународне односе,  специјални изасланик председника за Калињинградску област (у вези са ширењем Европске Уније). Од 2000. године био је председик политичке партије Родина.

        Отац Дмитрија Рогозина, Олег, био је до краја 80-тих на дужности заменика начелника службе за наоружање у Министарству одбране СССР.

        Рогозин је раније изјавио да има намеру да председнику поднесе извештај на који начин је могуће обновити војно-индустријски комплекс.

        У мају ове године, председник Руске Федерације је на саветовању о развоју војно-индустријског комплекса оштро критиковао чиновнике одговорне за прекорачење рокова војних поруџбина. Изјавио је да део обавеза у државним поруџбинама за 2010. годину није извршен. Тада је отпуштено и позвано на дисциплинску одговорност неколико генерала из Министарства одбране и руководилаца војних предузећа.

        Нека предузећа из војно-индустирјског комплекса су истицала да је неуспех у овој области изазван кривицом Министарства одбране које одуговлачи са потписивањем уговора о производњи наоружања. Министарство је одговорило да оно није закључило уговоре у 2011. години у износу већем од 100 милијарди рубаља (2,5 милијарди евра) због „дивљег раста“ цена производа војне намене.

        Државна војна поруџбина - правни акт, који предвиђа испоруке производа за федералне државне потребе у циљу одржавања неопходног нивоа одбрамбене способности и безбедности Руске Федерације, и то: борбено оружје, муницију, бојну технику, осталу војну имовину, извршење радова и пружање услуга.

        Укупан обим државних поруџбина у овој области у Русији је ове године износио 750 милијарди рубаља (18 милијарди 750 милиона евра), што је 1,5 пут више него у 2010. години.

        Обим државних поруџбина ове године који реализује само Министарство одбране износи 581 милијарду рубаља (14 милијарди 525 милиона евра).

        Г. Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари